Eveniment

Ce judeţe au luat caimacul la împărţirea banilor Programului Naţional de Dezvoltare Locală II

Ce judeţe au luat caimacul la împărţirea banilor...
20.07.2017, 00:03 3652

Judeţele Suceava, Caraş-Severin, Vaslui, Te­leor­man şi Mehedinţi au alocate cele mai mari sume prin Programul Naţional de Dezvoltare Lo­cală, etapa a II-a, program finanţat de la bugetul de stat.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Admi­nis­traţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) începe implementarea etapei a do­ua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), prin care vor primi finanţare toate pro­iectele eligibile ale administraţiilor publice locale.

Conform informaţiilor furnizate de MDRAPFE, judeţul Suceava are alocată cea mai mare sumă – 928,5 milioane de lei, urmat de Caraş-Severin – 883,2 milioane de lei, Vaslui – 882,2 milioane de lei, Teleorman – 875,8 milioane de lei şi Mehedinţi – 848,9 milioane de lei.

Programul se finanţează din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul MDRAP, din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare şi din alte surse legal constituite.

„Astăzi am finalizat toate analizele de specialitate pentru cele peste 13.000 de solicitări depuse de peste 3.000 de beneficiari. De exemplu, în 2016 autorităţile locale au depus 3.000 de solicitări. Au fost judeţe unde numărul de solicitări a fost de circa 100 şi altele unde s-au depăşit 600 de solicitări. PNDL finanţează sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare, drumuri publice, poduri, podeţe, spitale, pieţe publice, baze sportive şi, mai nou, iluminatul public în special în mediul rural”, a declarat miercuri, 19 iulie, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene.

Astfel, a fost încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului şi au fost semnate toate ordinele de finanţare pentru judeţele ţării. PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din ţară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice în domeniile: sănătate, educaţie, apă – canalizare, energie termică şi electrică, inclusiv iluminat public, transport/drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire şi sport. În acest sens, Programul Naţional de Dezvoltare Locală stabileşte cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanţă naţională, care susţin dezvoltarea echilibrată a ţării, fiind structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean.

Cea de-a doua etapă a programului finanţează 9.500 de obiective de investiţii, dintre care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.

Criteriile de acordare a finanţării sunt transparente, clare, ştiinţifice şi fără nicio conotaţie politică, în acord cu nevoile şi solicitările autorităţilor publice locale, în vederea modernizării României, a spus ministrul.

„Programul funcţionează ca un adevărat parteneriat între nivelul central şi local al administraţiei publice: unităţile administrativ-teritoriale au făcut propuneri de proiecte în baza propriilor analize, pentru a acoperi nevoile locale de investiţii, iar ministerul a realizat prioritizarea lor, după mecanismul stabilit în legislaţia aplicabilă. Este un parteneriat corect, transparent şi în folosul cetăţenilor întregii ţări”, afirmă viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Aceasta a prezentat câteva dintre proiectele majore care vor fi finanţate: construcţia podului peste râul Someş din Satu Mare - 81,3 milioane de lei, sursa de apă a municipiului Bacău - 31,5 milioane de lei, reparaţia capitală a podului peste Mureş -19,4 milioane de lei, construcţie pasaj Jilava, spitalele de urgenţă Sibiu, Arad, Slobozia, Piatra Neamţ, Ilfov, Arad şi Mioveni etc. Mona Sărişoreanu

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO