Eveniment

Ce lasă în urmă Ioan Botiş şi cine ar putea prelua Ministerul Muncii

Ioan-Nelu Botiş şi-a pus mandatul în joc şi înainte de promulgarea Codului muncii

Ce lasă în urmă Ioan-Nelu Botiş şi cine ar putea prelua portofoliul Ministerului Muncii

Autor: Adelina Mihai

20.04.2011, 23:54 96

La conducerea ministerului ar putea veni Raluca Turcan,vice­pre­şedinte PD-L, Claudia Bo­ghi­cevici, vicepreşedinte înComisia de muncă din Camera Deputaţilor, Marian Sârbu, preşedinteUNPR sau Gheorghe Barbu, secretar general al Camerei Deputaţilor,ultimii doi deţinând anterior funcţia de ministru al muncii.
Cu un mandat de mai puţin de opt luni, ministrul Ioan-Nelu Botiş aavut una dintre cele mai grele misiuni la conducerea MinisteruluiMuncii. Codul muncii este de departe cel mai mare proiectlegislativ la care acesta a contribuit şi pe care pre­şedinteleTraian Băsescu l-a promulgat.

"Ministrul Botiş a fost trimis ca să ţină piept sindicatelor, înurma măsurilor de austeritate apli­cate şi în urma viziteloroficialilor de la FMI: a fost un fel de fundaş la un joc de rugby.Şi şi-a în­deplinit misiunea, pentru că în man­datul său a fostpro­mulgat noul Cod al muncii, care în opinia mea este un amestecde populsim şi conservatorism care nu va duce la nimic bun, pentrucă în continuare forţa de muncă este suprataxată în România", aspus Stelian Tănase, analist politic şi profesor la Facultatea deŞtiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bu­cu­reşti.

Dacă în primele luni de mandat Botiş s-a remarcat mai multprintr-un ano­nimat autoimpus, la finele anului trecut Botiş a fostcel care a semnat ordonanţa de modificare a modalităţii de calculpentru indemnizaţiile de creştere a copilului. De asemenea, înaceeaşi perioadă, el a fost responsabil şi de noua lege asalarizării, care nu a readus salariile bugetarilor la valoarea dedinaintea scăderii cu 25% (în iulie 2010), ci le-a crescut cu numai15%. De departe însă, de numele lui Botiş se leagă asumarea pe noulproiect de modificare a Codului muncii, una din cele maicontroversate legi din ultimii ani şi care va intra in vigoareîncepând cu luna viitoare. Pe durata mandatului său au fost foartemulte proteste ale sindicaliştilor.

Ministrul Botiş a plătit pentru că, odată numit ministru, nu şi-aaranjat situaţiile personale, incompatibile cu funcţia deţinută. Pede altă parte, demisia sa ( el susţine că e o demisie de onoare) avenit într-un context în care autorităţile nu au ajuns încă laconcluzia că era implicat într-un conflict de interese, iar foartepuţini dintre miniştrii implicaţi în astfel de situaţii au plătitcu demisia greşeli de natură similară. Scandalul a izbucnitluni-seară după ce ministrul a recunoscut într-o emisiunetelevizată că soţia sa lucrează în cadrul unui ONG din Bistriţacare funcţionează în casa lui şi care dezvoltă un program declarateligibil pentru finanţare (500.000 de euro) prin POSDRU - programaflat în gestiunea Ministerului Muncii pe care îl conduce. El esteinvestigat de Agenţia Naţională de Integritate şi de Departamentulde Luptă Antifraudă.

"Şi-a calculat demisia corect din punct de vedere politic, pentrucă dacă mai tergiversa două săptă­mâni, ar fi fost knock-out. Botişa fost un fel de hoţ mai puţin pri­ceput, pentru că afacerile cubanii publici au devenit un fel de obicei pentru cei care ajung înfuncţii înalte, însă alţii ştiu să se ascundă mai bine în hârtii.Dacă nu era presiunea presei, Botiş nu mai ajungea în aceastăsituaţie", a adăugat Tănase, care crede că noul ministru al munciiva proveni fie de la o filială judeţeană a PD-L, fie din parteaUNPR (prin persoana lui Marian Sârbu, care a mai deţinut anteriormandatul de ministru al muncii).

Cazul lui Botiş readuce în atenţie scandalul provocat de HildegardPuwak, cea care a trebuit să demisioneze din funcţia de ministru alinte­grării europene în 2003 (pe vremea guvernului Năs­tase), înurma unei investigaţii realizate de jurnalişti. Iosif Mihai Puwak,soţul său, a fost condamnat în 2009 la doi ani şi jumătate deînchisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene.Decizia a venit după ce, în 2003, PNA (devenit DNA) anunţa că s-asesizat din oficiu, ca urmare a informaţiilor din mass-media înlegătură cu modul în care a fost dobândită şi folosită suma de150.000 de euro, în cadrul programului "Leonardo da Vinci", de maimulte firme ale soţului fostului ministru al integrării europene,Hildegard Puwak.

Şi fiul fostului ministru a fost condamnat la închisoare pentrutrei ani, cu suspendare. Ei au accesat fonduri europene în vreme ceHildegard Puwak era ministru, susţinând că trimit români laspecializare în Germania. Firma care urma să facă acestespecializări aparţinea unor prieteni de familie şi, deşi au luatbanii, nu au trimis oameni la spe­cializări.



Ioan-Nelu Botiş

3 septembrie 2010 - 20 aprilie 2011: ministru al muncii
2008 - septembrie 2010: Ales deputat în circumscripţia electoralănr.6 Bistriţa- Năsăud, colegiul uninominal nr.1, formaţiuneaPartidul Democrat - Liberal
Face parte din Grupul parlamentar al PartiduluiDemocrat-Liberal
Vicepreşedinte la Comisia pentru muncă şi protecţie socială
Secretar - Grupul parlamentar de prietenie cu Africa de Sud
1991 - 1992: inginer, Combinatul de Utilaj Greu, Cluj-Napoca
1992 - 2000: SC Ateliere Botiş S.R.L.
2001 - 2004: viceprimar Bistriţa
2004 - 2008: director executiv AJOFM B-N
2007: studii postuniversitare, Universitatea TehnicăCluj-Napoca
2007: doctorand, inginerie industrială
2006: masterat în studii europene, Universitatea Babeş-Bolyai
1991: diploma de inginer, Politehnica Cluj-Napoca


Cine a mai demisionat în urma acuzaţiilor decorupţie

  • Un singur ministru din Guvernul Boc (în diferitele salecompoziţii) a mai demisionat în urma unor scandaluri de corupţie.Este vorba despre ministrul tineretului şi sportului Monica IacobRitzy care a demisionat în 2009 după e a fost acuzată de procuroride abuz şi uz de fals. Ministerul său a a cheltuit nejustificataproape 800.000 de euro pentru organizarea zilei de 2 Mai 2009.

  • În mandatul guvernului liberal (2005-2008) mai mulţi miniştriimplicaţi în scandaluri de corupţie au demisionat în urmaacestora.

  • Decebal-Traian Remeş, ministrul agriculturii, a demisionat în2007 după ce a fost acuzat alături de un alt fost ministru (AvramMureşan) de luare de mită pentru favorizarea unei firme lalicitaţie.

  • Ministrul justiţiei Tudor Chiuariu a demisionat tot în 2007 dupăce procurorii au cerut mandat preşedintelui Traian Băsescu pentrucercetarea sa în dosarul Poşta. Alături de un alt fost ministru,Zsolt Nagy (ministru al comunicaţiilor, revocat din funcţie deTraian Băsescu), Chiuariu a fost trims în 2009 în judecată în"dosarul Poşta" o afacere în care statul ar fi fost păgubit cu optmil. euro în urma unei asocieri între Poşta Română şi o firmăprivată pentru un teren din Calea Victoriei.

  • Alţi doi miniştri, Codruţ Şereş, (ministrul economiei) şi IuliusVinkler (ministrul comunicaţiilor) au fost acuzaţi de procurori decorupţie în cazul unor privatizări din energie. Şereş a demisionatodată cu ieşirea PC de la guvernare în 2006. Iulian Anghel



Potenţiali candidaţi


Raluca Turcan
35 de ani

vicepreşedinte al PD-L

2004 - prezent: deputat în Parlamentul României
2001 - 2006: cadru didactic asociat, Universitatea TransilvaniaBraşov, Universitatea Româno-Germană Sibiu
1999 - 2000: consultant Relaţii Publice, Tofan Grup
2006: Universitatea Transilvania Braşov, doctorand MarketingPolitic
2006: SNSPA Bucureşti - master în Comunicare şi RelaţiiPublice
1999: ASE Bucureşti, Facultatea de Relaţii EconomiceInternaţionale, diplomă în economie
1996 - 1999: Institutul Puskin, Moscova, Rusia, diplomă în rusăcomercială


Claudia Boghicevici
35 de ani
vicepreşedinte în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor(PD-L)


Septembrie 2010 - prezent: vicepreşedinte al Comisiei de muncă şiprotecţie socială din Camera Deputaţilor
2007-2009: lector universitar, Universitatea de Vest "VasileGoldiş" Arad, specializarea asistenţă socială
1995 - 2008: diverse funcţii în Direcţia Judeţeană pentru ProtecţiaDrepturilor Copilului Arad
2007- prezent: Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad,Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative -"Cunoştinţe despre administraţia publică şi ştiinţe politice"
2004-2008: Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de ŞtiinţeEconomice - doctorand în "Finanţarea externă a serviciilor publicespecializate pe protecţia copilului"


Marian Sârbu
53 de ani
vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor (UNPR)


Decembrie 2008 - octombrie 2009: ministrul muncii
2004-2008: deputat, preşedinte al Comisiei de validare,vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială
2003-2004: deputat, ministru delegat pentru relaţia cu parteneriisociali
2000-2003: deputat, ministrul muncii şi protecţiei sociale
1996-2000: deputat, vicepreşedinte comisia pentru muncă şiprotecţie socială
1994-1996: secretar de stat ministerul muncii şi protecţieisociale
1992-1994: vicepreşedinte al CNSLR Frăţia
1990-1994: preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere dinIndustria Lemnului
2006: Doctor în management
Are studii militare


Nicolae Ivăşchescu
43 de ani
ministru interimar în Ministerul Muncii


Mai 2010 - prezent: secretar de stat, Ministerul Muncii
2009 - mai 2010: director general, Image Construct
2001-2009: director general, Real Leasing IFN
1992-2001: director general, Ivy Company
2008: doctorat în ştiinţe militare, Universitatea Naţională deApărare "Carol I"
2008: masterat, securitate şi apărare naţională, UniversitateaNaţională de Apărare "Carol I"
2005: Colegiul Superior de Siguranţă Naţională din cadrul AcademieiNaţionale de Informaţii, specializare în siguranţă naţională
2004: Universitatea Naţională de Apărare, specializare conducerestrategică în domeniul securităţii naţionale
2001: Facultatea de inginerie şi management agroturistic,Universitatea Bioterra

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO