Eveniment

Ce mai discută liderii celor mai puternice state din lume la Summitul G20: Au ajuns la o poziţie de compromis asupra neutralităţii climatice

Ce mai discută liderii celor mai puternice state din...

Autor: Mihai Draghici

31.10.2021, 17:37 190

Grupul statelor dezvoltate şi emergente (G20) a ajuns la o poziţie de compromis, duminică, asupra obiectivului atingerii neutralităţii climatice, fixând ca termen general "jumătatea secolului", în contextul opoziţiei exercitate de China şi India privind stabilirea unor termene precise.

"Trebuie să accelerăm procesul de renunţare la cărbune şi să investim mai mult în energii regenerabile. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că utilizăm mai inteligent resursele disponibile, ceea ce înseamnă că trebuie să adaptăm tehnologiile şi stilul de viaţă la această nouă lume", a declarat Mario Draghi, premierul Italiei, ţară care exercită în prezent Preşedinţia G20.

Liderii G20 au afirmat, în comunicatul summitului de la Roma, obiectivul atingerii neutralităţii climatice "până la sau aproximativ la jumătatea secolului", conform agenţiei Associated Press. De asemenea, Grupul G20 a stabilit oprirea finanţării internaţionale pentru centralele termoelectrice, fără însă a fixa termene-limite pe plan intern în privinţa renunţării la utilizarea cărbunelui.

Poziţiile asumate par a fi un compromis între pe de o parte Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Statele Unite, care vor măsuri stricte de reducere a poluării, şi, pe de altă parte, China şi India, care nu sunt de acord să asume angajamente clare de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon prin renunţarea la utilizarea combustibililor fosili în transporturi şi industrie. China şi India argumentează că eliminarea combustibililor fosili din transporturi şi industrie ar afecta puternic economiile ţărilor emergente şi aflate în dezvoltare.

Pe fondul disensiunilor, din proiectul Declaraţiei summitului G20 a fost eliminată sintagma "acţiuni imediate" necesare pentru limitarea încălzirii climei. "Ne angajăm să reducem semnificativ emisiile colective de gaze cu efect de seră, ţinând cont de circumstanţele naţionale şi respectând angajamentele proprii. Recunoaştem că emisiile de metan contribuie semnificativ la schimbările climatice şi recunoaştem, în baza circumstanţelor naţionale, că reducerea acestor emisii poate fi unul dintre cele mai rapide modalităţi de limitare a schimbărilor climatice. Intensificăm eforturile pentru a elimina gradual şi a raţionaliza, pe termen mediu, subvenţiile destinate combustibililor fosili neeficienţi", arată Declaraţia summitului G20 de la Roma, conform cotidianului Il Sole 24 Ore.

Grupul G20 menţine obiectivul limitării încălzirii climei la cel mult 1,5 grade Celsius şi evidenţiază necesitatea "întreprinderii unor noi acţiuni pentru protejarea climei în acest deceniu".

Liderii G20 au reafirmat angajamentul de a oferi anual 100 de miliarde de dolari ţărilor sărace pentru a le ajuta să facă faţă schimbărilor generate de încălzirea climei.

Din Grupul G20 fac parte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, Turcia şi Uniunea Europeană.

Summitul G20 a avut ca prioritate pregătirea poziţiei statelor dezvoltate şi emergente înaintea "Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice" (COP26), care a început duminică, sub egida Naţiunilor Unite, în oraşul britanic Glasgow şi va dura până pe 12 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO