Eveniment

Ce modificări fiscale intră în vigoare de la 1 februarie

Ce modificări fiscale intră în vigoare de la 1 februarie

Autor: Mona Scarisoreanu

24.01.2017, 16:05 295

Una dintre cele mai importante modificări este cea legată de schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri, respectiv majorarea plafonului veniturilor la suma anuală de 500.000 de euro. De asemenea, impozitul plătit de microîntreprinderi este de 3%, pentru cele care nu au salariaţi şi 1% pentru microîntreprinderile cu minimum un salariat.

“Practic, societăţile ce la data de 31 decembrie au fost plătitoare de impozit pe profit şi se încadrează în condiţiile de microîntreprindere (se permite prin obiectul de activitate, nu au înregistrat venituri din consultanţă şi management mai mari de 20% în total venituri) vor trece la categoria de microîntreprindere. Desigur, există şi o portiţă pentru cei ce vor să rămână plătitori de impozit pe profit, în sensul că pot păstra acest tip de impozitare dacă societatea înregistrează un capital social subscris şi vărsat mai mare de 45.000 de lei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, consultantul fiscal, Dan Benţa.

O altă măsură importantă este cea care vizează zeci de mii de salariaţi, în special din mediul privat, care câştigă lunar mai mult de cinci salarii medii pe economie, adică peste 9.400 de lei în mână, şi care vor avea venituri mai mici. Asta se va face prin eliminarea plafonului pe baza căruia erau calculate contribuţiile până acum.

De asemenea, tot din prima zi a lunii februarie salariul minim brut pe ţară va creşte cu 200 de lei, urmând să ajungă la valoarea de 1.450 de lei pe lună.

În zona veniturilor din investiţii (dividende, dobânzi, cedarea părţilor sociale şi acţiunilor) se va plăti contribuţia la asigurările de sănătate neplafonată, calculată la valoarea integrală a veniturilor, dacă beneficiarul acestor venituri înregistrează doar venituri din dividende. În acelaşi timp, dacă persoana fizică înregistrează pe lângă veniturile din investiţii şi alte categorii de venituri supuse contribuţiei la sănătate (salarii, venituri din activităţi independente, chirii) atunci nu se datorează contribuţia la sănătate pentru veniturile din investiţii.

“Este deja mediatizată scutirea pensiilor de impozitul pe venit de 16%, într-un plafon de 2.000 lei, însă este mai puţin cunoscută o altă măsură, poate la fel de importantă, respectiv pentru veniturile din pensii nu se mai aplică reţinerea contribuţiei la sănătate. Indiferent de valoarea pensiei, pensionarul are calitate de asigurat în sistemul public de sănătate, dar plata contribuţiei se suportă de la bugetul de stat”, subliniază consultantul fiscal.

Între cele 100 de taxe abrogate cu data de 1 februarie 2017, cele mai cunoscute sunt taxele pentru radiodifuziune şi timbrul de mediu, plătit pentru înmatricularea autoturismelor. Tot dintre taxele scutite la plată sunt şi altele mai puţin cunoscute, cum ar fi cele achitate la Monitorul Oficial pentru publicarea unui anunţ de pierdere a unor documente, cea pentru schimbarea numelui, taxa pentru eliberarea cazierului fiscal, a celui judiciar sau cele necesare eliberării paşaportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO