Eveniment

Ce ne mai aşteaptă din punct de vedere fiscal în 2012

Ce ne mai aşteaptă din punct de vedere fiscal în 2012

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, spune că noile modificări au urmărit să îi ajute mai degrabă pe contribuabili, decât să aducă bani în plus la buget

Autor: Iulian Anghel

03.01.2012, 00:06 3632

Guvernul nu s-a dezminţit nici de data asta şi a modificat, în ultima sa şedinţă, Codul fiscal (pentru a doua oară în 2011), menţinând tradiţia înrădăcinată la Palatul Victoria de a modifica acte normative esenţiale între Crăciun şi Revelion sau cu puţin înainte. În 2010, 100 de articole ale Codului fiscal au fost modificate în 23 decembrie, cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie.

Noua formă a Codului fiscal nu aduce modificări însemnate în legislaţia fiscală, cele mai importante dintre acestea fiind majorarea accizei la motorină, impozite majorate pentru companiile care nu-şi reevaluează clădirile deţinute şi obligativitatea de a depune declaraţiile anuale de impozit pe profit la 25 martie faţă de la 25 aprilie în prezent.

În schimb, prezentarea proiectului a adus o promisiune din partea ministrului de resort, Gheorghe Ialomiţianu, anume că nu vor fi în 2012 modificări de taxe şi impozite.

Faţă de cel mai important impact asupra bugetului, anume creşterea accizei la motorină la 374 euro/tonă de la 358 de euro (plus 4,4%), Ialomiţianu a afirmat că va conduce la creşterea cu 2% a preţurilor, fără să detalieze dacă calcului Finanţelor se referă la preţul motorinei sau la preţuri în general. Creşterea accizei este în calendarul convenit cu UE pentru alinierea acestei taxe, a arătat ministrul.

"Avem obligaţia ca în 2013 să ajungem la motorină la nivelul accizei minime. Pentru 2012 a trebuit să respectăm acest calendar, urmând ca şi în 2013 să aplicăm prevederea legată de majorare. Sigur că este şi un impact estimat asupra preţurilor, colegii au calculat un 2%", a spus Ialomiţianu, citat de Mediafax.

Accizele, care sunt calculate anul acesta la un curs de 4,3001 lei/euro (Ă0,8% faţă de rata de schimb utilizată în 2011), aduc un sfert din încasările la bugetul de stat. În urma noilor mo­di­ficări aduse la Codul fiscal, Finanţele se aşteaptă la un impact minim asupra bugetului de plus 362 mil. lei pentru că, dacă pe de o parte unele taxe cresc, alte deduceri introduse în actul normativ influen­ţează bugetul cu minus (282 mil. lei)

Modificările aduse Codului fiscal sunt structurate în: măsuri de sprijinire a mediului de afaceri; măsuri de îmbunătăţire a administrării fiscale; măsuri de simplificare a declarării şi plăţii impozitelor; măsuri tehnice de corelare şi clarificare şi măsuri pentru alinierea la aquis-ul comunitar.

Ce modifică în esenţă Codul fiscal

  • Accizele la motorină cresc de la 358 euro/tonă la 374 euro/tonă.

  • Nivelul accizelor pentru sortimentele de cafea se menţin (cafea verde - 153 euro/tonă, cafea prăjită - 225 euro/tonă, cafea solubilă - 900 euro/ tonă).

  • Contribualii care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi la organul fiscal, precum şi a modificărilor survenite, în termen de 15 zile de la încheierea/producerea modificării acestuia.

  • Firmele care nu şi-au reevaluat clădirile în ultimii trei ani vor plăti impozite majorate până la 20% din valoarea de inventar, iar procentajul urcă la 40% în cazul în care operaţiunea nu a fost efectuată în ultimii cinci ani.

  • Termenul de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit este devansat de la 25 aprilie la 25 martie.

  • Companiile pot să opteze între plata trimestrială sau anuală a impozitului pe profit. Dacă se optează pentru ultima variantă se va plăti anticipat pentru anul următor 25% din impozitul datorat pe anul precedent.

  • Contribuabilii care desfăşoară activitate de transport de persoane şi de bunuri în regim de taxi şi care în 2011 au fost impuşi în sistem real vor avea posibilitatea să opteze pentru deter­minarea venitului pe bază de normă de venit.

  • Firmele cu cifră de afaceri de până la 100.000 euro au obligativitatea depunerii declaraţiei unice o dată la trei luni şi nu lunar.

  • De la 1 ianuarie şi până la 31 iunie, companiile care îşi plătesc datoriile către stat beneficiază de reducerea la jumătate a pena­lităţillor.

  • Băncile comerciale vor aplica stan­dardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) şi vor renunţa definitiv la standardul românesc de contabilitate (RAS). Pe parcursul anului diferenţa de pro­vizioane care urmează să fie eliberată pe baza tratamentului diferit nu va fi impozitată dacă suma este introdusă în rezerve şi nu în profit.

  • Se acordă deductibilităţi în proporţie de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul în cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii direct productive, la calculul impozitului pe profit şi al impozitului pe venit.

  • Deductibilităţi în proporţie de 50% a TVA-ului la achiziţia acestor vehicule şi a combustibilului necesar funcţionării lor.

  • Cei care deţin până la cinci camere şi le închiriază în scop turistic nu trebuie să devină persoane fizice autorizate. Dar trebuie să declare câte camere închiriază şi pentru ce perioadă; impozitarea este pe baza normei de venit şi nu trebuie să se ţină con­tabilitate.

  • Persoanele fizice autorizate vor plăti tât contribuţiile sociale de sănătate, cât şi contribuţiile sociale doar la ANAF şi nu la ANAF, Casa de Pensii şi Casa de Sănătate.

  • Persoanele fizice sau persoane juridice care realizează o cifră de afaceri sub 35.000 de euro şi sunt plătitoare de TVA, pot să solicite anularea obligaţiei de a mai fi plătitori de TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO