Datele cu frecvenţă lunară, pe care economiştii le urmăresc pentru a vedea dinamica sectoarelor economice, arată diferenţe mari faţă de evoluţia pe sectoare din comunicatul despre PIB al Institutului Naţional de Statistică. Spre exemplu, comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a crescut cu aproape 9% în 2024. Ca aport la creşterea valorii adăugate, comerţul a crescut, conform datelor INS, cu 2,1%. Ce ne spune această diferenţă?
Pe de-o parte, explică profesorul Cristian Păun de la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, este vorba despre o metodologie diferită de calcul al seturilor de date. Pe de altă parte, adaugă el, este contraintuitiv ca într-un set de cifre, cum sunt seriile lunare, să fie scădere, iar aportul la PIB să fie zero sau pozitiv.
„Atunci când industria scade şi economia creşte, contribuţia ar trebui să fie negativă, adică a frânat creşterea PIB. Nu ar trebui să fie neutră. Contribuţia ar trebui să fie negativă, să fie în scădere.“