Eveniment

Ce nu ştiu cei mai mulţi oameni: grosul veniturilor primăriilor provine din impozitele pe salarii, nu din impozitele locale

Ce nu ştiu cei mai mulţi oameni: grosul veniturilor...

Autor: Iulian Anghel

09.02.2016, 00:04 5786

Un procent de 85% din veniturile Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti ar urma să vină în 2016 din impozitul pe salariile celor care lucrează în Capitală. 3,3 miliarde de lei, din totalul bugetului local estimat la 3,9 miliarde de lei ar urma să provină în acest an din această sursă, în condiţiile în care impozitele şi taxele pe proprietate sunt venituri la bugetul primăriilor de sectoare.

Toate administraţiile locale din România îşi bazează într-o proporţie însemnată bugetele pe veniturile din impozitul pe venit (în principal cel salarial) pentru că legea finanţelor publice locale stipulează că 77% din impozitul pe venit se repartizează bugetelor locale. Rezultă clar, prin urmare, că o administraţie va fi cu atât mai bogată cu cât pe raza ei există mai muţi angajaţi. Pentru Bucureşti, cota de 77% din impozitul pe venit se repartizează astfel: 22,5% la bugetele locale ale sectoarelor; 44,5% la bugetul local al municipiului Bucureşti; 10% într-un cont distinct, destinat echilibrării bugetelor locale ale sectoarelor şi a Primăriei generale. În ţară cota de 77% se împarte astfel: 44% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 12% la bugetul local al judeţului; 21% într-un cont distinct, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Potrivit execuţiei bugetului general consolidat, în 2015 bugetul a încasat 26 mld. lei din impozitele pe venit, ceea ce înseamnă că 20 de miliarde de lei au mers spre bugetele locale (cota de 77%). În schimb din impozitele şi taxele pe proprietate au intrat la bugetul consolidat doar 5,7 miliarde de lei. Aşadar veniturile locale provin în cea mai mare parte din impozitele pe salarii nu din taxele locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO