Eveniment

Ce pozitii banoase in institutiile financiare pot fi in vizorul PD-L. Cum comentati?

22.12.2009, 23:15 73

Odata cu iesirea PSD si a PNL de la guvernare, apare intrebareace sefi ar putea fi schimbati de la institutiile care supravegheazasi reglementeaza pietele si carora dintre ei le expira mandatul,asa cum s-a intamplat la Fondul Proprietatea.
La Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), conducereaactuala a fost aleasa pentru un mandat de patru ani anul trecut,nefiind in pericol de a fi schimbata, asa cum
s-a intamplat la Fondul Proprietatea. Presedintele GabrielaAnghelache a fost numita la propunerea PSD, insa la astfel deautoritati, sefii nu pot fi schimbati pe criterii politice intimpul derularii mandatului.
Conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) poate stade asemenea linistita pana in 2011, cand expira mandatul de cinciani. Angela Toncescu, presedintele CSA, a fost numita in 2006 lapropunerea PNL. Pe cele doua posturi de vicepresedinte al CSA aufost numiti atunci Tudor Balta si Constantin Buzoianu.
Conducatorii sunt apolitici, nu au voie sa faca parte din vreunpartid, dar au in spate sustinere politica. Miza unui post deconducere intr-o astfel de autoritate este foarte mare. De exemplu,salariul lunar brut incasat de Toncescu anul trecut a fost de20.000 de euro, conform unor surse de pe piata necontrazise oficialde CSA.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) areun consiliu format din cinci membri, dintre care unul detinefunctia de presedinte - Mircea Oancea (numit la propunerea PD), sialtul pe cea de vicepresedinte - Ion Giurescu, al caror mandatexpira de asemenea in 2011.
La inceputul anului, premierul Emil Boc l-a demis pe BogdanGabudeanu din functia de presedinte al Agentiei Nationale pentruResurse Minerale (ANRM), numindu-l, la sustinerea PSD, peMaracineanu Gelu Agafiel. Acesta a anuntat in octombrie, odata cucaderea Guvernului, plecarea de la conducerea ANRM, angajandu-se saasigure interimatul pana cand i se va gasi un inlocuitor - numit dePD-L.
La Consiliul Concurentei, noul presedinte din primavara anului 2009este Bogdan Chiritoiu, fost consilier al presedintelui TraianBasescu, care are un loc confortabil la conducerea institutiei, caurmare a realegerii presedintelui Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO