Eveniment

Ce prevede OUG-ul adoptat de Senat privind instituirea carantinei şi stocurile de urgenţă

Ce prevede OUG-ul adoptat de Senat privind instituirea...

Autor: Teodor Bobei, Mediafax

26.02.2020, 13:39 651

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă care stabileşte stocurile de urgenţă şi măsurile instituirii carantinei, în contextul coronavirusului.

Proiectul de act normativ a fost adoptat cu 92 de voturi „pentru”.

Comisia pentru Sănătate a Senatului a dat, marţi, raport favorabil Ordonanţei de Urgenţă ce priveşte situaţia coronavirusului, actul normativ stabilind stocuri de urgenţă şi instituirea carantinei.

Proiectul prevede că „stocurile de urgenţă medicală se constituie ca rezerve materiale, destinate acţiunilor pentru protecţia populaţiei în situaţii de urgenţă generate de tipul de risc de epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple”.

Unul dintre motivele invocate este găzduirea meciului din cadrul EURO 2020, fapt ce creşte riscul la îmbolnăvire.

Constituirea şi gestionarea stocurilor de urgenţă medicală se asigură de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. O altă prevedere vizează utilizarea scannerelor termice în aeroporturi. În cadrul şedinţei, Raed Arafat a cerut introducerea unui amendament prin care se măresc stocurile şi sumele aferente.

„În caz de nevoie, stocurile prevăzute în anexa Ordonanţei să poată fi modificate, dacă situaţia o impune, respectiv, posibilitatea ca Ministerul Finanţelor să facă demersuri pentru a asigura resursele financiare necesare”, a spus marţi Attila László, preşedintele Comisie de Sănătate.

Iniţiativa legislativă pentru aprobarea OUG privind stocurile de urgenţă şi instituirea carantinei, aflat în procedură de urgenţă în Parlament, a fost adoptat de Senat, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO