Eveniment

Ce proiecte noi de infrastructură rutieră anunţă primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Andreea Neferu

24.07.2013, 20:47 2435

Lucrările la străpungerea Bulevardul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu şi la cele trei pasaje de la Piaţa Sudului, Mihai Bravu - Calea Văcăreşti şi Piaţa Presei Libere din Capitală vor începe până la sfârşitul acestui an, a anunţat primarul municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu. Cele patru proiecte vor costa, cumulat, circa 110 milioane de euro, potrivit informaţiilor ZF.

„În perioada imediat următoare, august - septembrie, încep alte trei lucrări mari în Bucureşti, respectiv reîncep lucrările la pasajul suprateran Mihai Bravu şi pasajele subterane Piaţa Sudului şi Piaţa Presei Libere. Înainte de sfârşitul anului sunt programate să înceapă şi lucrările la pasajul denivelat suprateran ce va traversa Dâmboviţa (străpungerea Grigorescu – Splai Dudescu – n. red.). Anul acesta vom merge să vizităm lucrările şi nu doar organizarea de şantier la toate patru (proiectele – n.red.)“, a spus Oprescu într-o conferinţă de presă.

Dacă în cazul străpungerii Grigorescu - Splai Dudescu şi a pasajului de la Piaţa Presei Libere contractele de construcţie au fost atribuite încă de acum câţiva ani însă din lipsă de fonduri lucrările nu au fost demarate, în cazul pasajelor de la Piaţa Sudului şi de la Mihai Bravu, Primăria Bucureşti nu a desemnat încă un constructor, deşi a demarat deja licitaţiile de atribuire a contractelor.

„Sper ca în două săptămâni să terminăm (cu atribuirea contractului pentru pasajul de la Mihai Bravu – n.r.)“, a declarat Oprescu. Lucrările la pasajul Mihai Bravu au fost demarate de către compania românească Romstrade, controlată de Nelu Iordache, însă contractul a fost reziliat la finalul anului trecut, la scurt timp după ce compania a intrat în insolvenţă. Unul dintre cele două pasaje din care va fi format proiectul este în prezent finalizat în proporţie de 37-38%, mai exact cei 11 stâlpi de susţinere ai pasajului, noul constructor urmând să finalizeze întregul proiect în 15 luni de la începerea lucrărilor.

Întrebat de ZF ce sume a alocat Primăria Capitalei anul acesta pentru cele patru lucrări de infrastructură rutieră, Oprescu nu a oferit detalii, însă a precizat că instituţia pe care o conduce a alocat sumele necesare de care constructorii vor avea nevoie în 2013.

Primăria Capitalei a alocat anul acesta circa 277 de milioane de euro pentru investiţii, potrivit proiectului de buget pe 2013. Străpungerea Grigorescu - Splai Dudescu va primi anul acesta fonduri de 56 de milioane de lei (12,4 milioane de euro) de la bugetul local, în timp ce pentru pasajul de la Mihai Bravu vor fi alocaţi 11 milioane de lei (2,4 milioane de euro).

Dacă în cazul pasajului de la Piaţa Sudului lucrările vor fi finanţate preponderent din fonduri europene (circa 98%), în cazul celorlalte trei proiecte banii vor veni de la bugetul Primăriei.  

În Bucureşti se lucrează în prezent pe 117 şantiere, deschise la şcoli, grădiniţe, creşe, pe bulevarde şi străzi, la imobile ce trebuie consolidate, monumente, spitale sau centre de asistenţă socială. Printre proiectele la care se lucrează se numără Grupul Şcolar „Edmond Nicolau“, Hanul Gabroveni, Spitalul Foişor sau artera Iancului-Pantelimon.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO