Eveniment

Ce răspuns i-a dat preşedintele Klaus Iohannis premierului finlandez care s-a oferit să preia Preşedinţia Consiliului UE în locul României

Ce răspuns i-a dat preşedintele Klaus Iohannis...

Autor: Ana Petrescu

25.11.2018, 14:05 1572

Klaus Iohannis a declarat că, la Consiliul European de duminică, a discutat cu premierul Finlandei, Juha Sipilä, şi i-a transmis că nu va primi Preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie, precizând că au râs amândoi, iar oficialul străin a acceptat acest lucru. 

Rugat, la finalul reuniunii Consiliului European, să comenteze afirmaţiile premierului finlandez prin care acesta şi-a exprimat disponibilitatea ca Finlanda să înceapă mandatul european din ianuarie 2019, Klaus Iohannis a răspuns: "O poveste de presă. (...) Ştiţi probabil că în Consiliul European stau lângă premierul finlandez şi astăzi i-am garantat că nu va primi Preşedinţia de la 1 ianuarie, şi am râs amândoi şi el a acceptat. Deci lucrurile acelea nu au fundament real. A fost o reacţie generată tot de cineva din jurnalismul finlandez, dar fără să existe un fundament real pentru aşa ceva. Sunt prietenii noştri şi vom merge împreună mai departe".

Reacţia şefului statului român vine în contextul în care, pe 13 noiembrie Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în locul României, afirmă premierul finlandez, Juha Sipilä, precizând că Bucureştiul a transmis că nu este necesar acest lucru.

În contextul tensiunilor politice din România şi a declaraţiei lui Klaus Iohannis care a spus că ţara noastră nu este pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE, premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.

Juha Sipilä a subliniat că Bucureştiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul de la Bucureşti a confirmat că va prelua Preşedinţia Consiliului UE conform programării, informează agenţia de presă STT şi postul YLE.

România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, pentru o perioadă de şase luni, fiind urmată de Finlanda.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, duminică, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii UE au aprobat proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO