Eveniment

Ce reprezintă ziua de 23 august pentru generaţia Millennials? Ziua în care România a întors armele, ziua în care a debutat world wide web-ul sau returul FCSB-Sporting?

Ce reprezintă ziua de 23 august pentru generaţia...

Autor: Alex Ciutacu

23.08.2017, 00:04 1062

Prea puţini tineri din generaţia Millennials sunt informaţi cu privire la semnificaţia istorică pe care o are ziua de 23 august. Pe lângă momentul decisiv din 1944 când România a întors armele şi s-a alăturat Aliaţilor în lupta împotriva puterilor Axei, acest eveniment fiind departe de interesele generaţiei Millennials, puţini ştiu că pe 23 august 1991, Tim Berners-Lee deschide World Wide Web pentru noi utilizatori, punând astfel bazele internetului.

Generaţia Millennials a dezvoltat obiceiul de a ignora sau a acorda prea puţin interes evenimentelor istorice care au pus bazele statelor moderne şi a tot ceea ce reprezintă stabilitatea lor socială, economică şi politică.

În acelaşi timp, tinerii ar trebui să celebreze această zi, nu doar datorită schimbărilor din climatul geo-politic care au avut loc, ci şi pentru că Tim Berners-Lee, cunoscut drept TimBL, a luat decizia istorică de a deschide cadrul World Wide Web şi pentru alţi utilizatori, făcând primul pas spre forma actuală a internetului.

Bazinul de informaţii reprezentat de internet, precum şi lumea nouă adusă de acesta, cu bune şi cu rele, a luat naştere astfel o dată cu ziua de 23 august.

De asemenea, între 1948 şi 1990, această dată a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României, deoarece în 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite, regele Mihai înlăturându-l prin forţă pe mareşalul Antonescu.

Din perspectiva domeniului sportiv, foarte mulţi tineri aşteaptă cu nerăbdare meciul dintre FCSB şi Sporting Lisabona, care se desfăşoară tot pe 23 august. Această dată reprezentă un talisman norocos pentru sportul românesc, fiind ziua în care, în 1973, Ilie Năstase a devenit lider mondial al clasamentului ATP, poziţie pe care a păstrat-o timp de 40 de săptămâni.

Pe 23 august, au avut loc foarte multe schimbări de ordin istoric şi politic, precum momentul din 1914, când Japonia, aliata Angliei, a declarat război Germanei, transformând conflictul într-unul de ordin mondial. În 1939, la această dată, s-a semnat la Moscova, tratatul de neagresiune germano-sovietic Ribbentrop-Molotov, care prevedea împărţirea sferelor de influenţă în Europa de Est. Acest pact a determinat cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, în 1940, către URSS.

Din punct de vedere cultural, în 1956, a fost înfiinţată Biblioteca Centrală de Stat din Bucureşti.

De asemenea, regizorul german Peter Stein, a realizat, la data de 23 august,  o versiune integrală a celor 12.111 versuri din „Faust”, de Johann Wolfgang von Goethe, într-un spectacol de 21 de ore, versiune pe care generaţia Millennials o poate accesa prin intermediul World Wide Web.

Pe lângă internet, s-au născut la data de 23 august diferite personalităţi din românia şi din lume precum Regele Ludovic al XVI-lea al Franţei, psihologul Alexandru Roşca, dramaturgul francez Arthur Adamov, actorul american Gene Kelly, actriţa Vera Miles, biologul, laureat Nobel, Hamilton O. Smith, chimistul, laureat Nobel, Robert Curl, fotbalistul Augustin Deleanu şi scriitorul român Andrei Pleşu.

La data de 23 august s-au născut şi interpreţii Fuego şi Andra.

Deşi, pentru generaţia Millennials, informaţia este abundentă iar unele lucruri au atins saturaţia deoarece, ca elevi, tinerii au fost nevoiţi să le înveţe pe de rost în timpul orelor de istorie, anumite evenimente ar trebui reamintite tot timpul şi contextualizate pentru ca toată lumea să înţeleagă importanţa anumitor evenimente din trecut fără de care nu am fi avut valorile observabile în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24