• Leu / EUR4.9207
  • Leu / GBP5.7178
  • Leu / USD4.6726
Eveniment

Ce riscă Orban după convocarea Parlamentului pentru moţiunea de cenzură

Ce riscă Orban după convocarea Parlamentului pentru moţiunea de cenzură

Autor: Laura Buciu

08.09.2021, 11:39 110

Premierul Florin Cîţu nu exclude sancţiuni pe linie internă, de partid, pentru preşedintele PNL, Ludovic Orban. Acesta a convocat plenul reunit al Parlamentului pentru moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Întrebat, după şedinţa internă a PNL, dacă preşedintele partidului, Ludovic Orban, riscă vreo sancţiune după ce a convocat plenul reunit pentru citirea moţiunii de cenzură, Florin Cîţu a spus că trebuie văzut dacă a fost vorba de o convocare legală.

„Vreau să vedem dacă a încălcat statutul prin această convocare, dacă este o convocare nelegală şi este împotriva statutului şi împotriva PNL şi după aceea vor fi sancţiuni”, a spus Cîţu.

Premierul a anunţat că Guvernul va sesiza CCR pentru conflict juridic între Parlamentul României şi Guvern în privinţa moţiunii de cenzură, pentru că există dubii asupra modului în care au fost depuse semnăturile.

La rândul său, vicepreşedintele PNL, Florin Roman, a spus că ceea ce invocă preşedintele PNL, Ludovic Orban este o decizie a CCR „care se bate cap în cap cu alte două decizii”.

„Noi funcţionăm în baza statutului şi a regulamentului, în baza Birourilor Permanente Reunite şi a plenului reunit. Din punctul nostru de vedere, atâta timp cât BPR nu a avut cvorum, nu avem o moţiune, nu avem un calendar şi nu avem, practic, nimic”, a spus Roman.

Deputatul acuză că Orban îşi face „jocurile interne”.

„Ceea ce face, practic, domnul Orban, este să forţeze în baza unei interpretări din două pasaje a unei decizii date de CCR, o procedură care, din punctul meu de vedere, are un singur scop, acela de a dărâma Guvernul în cheia jocurilor interne din interiorul PNL. Şi un singur anunţ mai am de făcut: am fost lider de grup în perioada în care domnul Orban era premierul Guvernului. Ştiţi foarte bine că aveam undeva la 20 şi ceva la sută în Parlament şi susţineam minoritar un Guvern care şi-a trecut majoritatea legilor de adoptare a OUG-urilor din acea perioadă a Guvernului printr-o majoritate largă. Dacă domnul Orban doreşte să discutăm despre acest mod de lucru în Parlament, inclusiv relaţia cu PSD, sunt dispus să merg oriunde să discut cu domnia sa pe această temă”, a mai spus Roman.

Moţiunea de cenzură semnată de parlamentari ai AUR şi USR PLUS a fost transmisă, marţi, Guvernului, chiar de către Ludovic Orban, care este şi preşedintele PNL, iar joi a fost convocat plenul reunit al Parlamentului pentru citirea moţiunii.

Orban a citat, marţi, după şedinţa BPR care nu a avut cvorum, dintr-o decizie CCR, potrivit căreia „împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii Opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii”.

Hotărârea CCR la care face referire Ludovic Orban precizează că moţiunea de cenzură trebuie citită în termen de 5 zile, iar aceasta a fost depusă vineri.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9207
Diferență: -0,1826
Ieri: 4.9297
Azi: 4.6726
Diferență: -0,2668
Ieri: 4.6851
Azi: 5.7178
Diferență: -0,4197
Ieri: 5.7419
Azi: 4.9903
Diferență: -0,4766
Ieri: 5.0142