Eveniment

Ce s-a întâmplat ieri nou în cazul dramei de la Caracal: şeful STS şi-a dat demisia şi guvernul anunţă măsuri pentru îmbunătăţirea sistemului 112

Ce s-a întâmplat ieri nou în cazul dramei de la...

Autor: Răzvan Botea

30.07.2019, 00:04 511

În urma tragediei din Caracal, în care două tinere au fost ucise de către Gheorghe Dincă, şeful Serviciului pentru Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat, luni, că demisionează din funcţie. Ionel-Sorinel Vasilca a spus că demisia sa nu vine ca urmare a unei intervenţii defectuoase a STS în cazul din Caracal, ci pentru a nu afecta prestigiul instituţiei.

Ulterior, preşedintele României, Klaus Iohannis, a luat act de demisia şefului STS, urmând ca marţi să informeze membrii Consiliului Suprem de Apărare al Ţării de această demisie în şedinţă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, PSD a anunţat printr-un comunicat de presă că se va constitui un grup de lucru interministerial pentru a identifica măsurile necesare îmbunătăţirii timpului de reacţie în cazul urgenţelor, dar şi pentru a vedea cum se poate îmbunătăţi sistemul apelurilor de urgenţă la 112. Din comitet va face parte şi secratarul de stat din MAI Raed Arafat.


Ce s-a mai întâmplat luni în cazul crimelor din Caracal:

♦ Sorin Bălan, general de brigadă la STS, a declarat, luni, la audierile din Parla­ment, că nu sunt disfuncţionalităţi în sistemele informatice operate de STS şi că cele trei apeluri date de Alexandra către 112 au fost procesate corect din punct de vedere legislativ şi operaţional.

♦ Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, Dorel Căprar, a declarat, pentru Mediafax, că se vor prezenta la audierile de luni ministrul de interne Nicolae Moga, directorul STS Sorinel Vasilca, inspectorul general interimar al Poliţiei Române Florian Dragnea, fostul şef al Poliţiei Române Ioan Buda, precum şi directorul Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul MAI, arată un anunţ intern al Comisiei pentru apărare, citat de Mediafax.

♦ Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, pentru Mediafax că doreşte ca în septembrie să existe o discuţie mai largă pe modificarea codurilor penale. El a afirmat că există posibilitatea introducerii de noi prevederi în legislaţia penală, după tragedia din Caracal. El a amintit că partidele politice pot veni în termen de 15 zile cu propuneri de modificare a legislaţiei.

♦ Ministerul de Interne a sesizat parchetul, în urma verificărilor Corpului de Control în cazul crimelor din Caracal, cu privire la modul în care poliţistul care a preluat apelul la 112 al Alexandrei a tratat situaţia prezentată de fată. Totodată, 5 ofiţeri şi 3 agenţi vor fi cercetaţi prealabil pentru intervenţie, arată o informare a MAI.

♦ Gheorghe Dincă a fost adus de către anchetatori la locul crimelor, luni după-amiază, după audieri, pentru a fi efectuată reconstituirea. Bărbatul şi-a recunoscut duminică ambele crime, atât în cazul Alexandrei, cât şi al Luizei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO