Eveniment

Ce salarii dau companiile absolventilor de facultate: de la 250 la 1.200 de euro pe luna

Ce salarii dau companiile absolventilor de facultate: de la 250 la 1.200 de euro pe luna
14.04.2010, 23:09 1049

Salariile nete pe care le primesc tinerii care vor sa seangajeze variaza intre 300 si 1.200 de euro net pe luna, cel maibine platiti fiind softistii.

"Ofertele salariale au scazut, in medie, cu 20% de la inceputulcrizei, insa scaderile difera foarte mult in functie de domeniu deactivitate si departamente. Cele mai mari scaderi au fost in randulangajatilor din management, marketing sau PR, insa pentru functiiledin IT, de exemplu, salariile nu au scazut", spune MirelaMarinescu, recruitment director la APT, unul dintre jucatorii dintop cinci din recrutare.

Chiar daca au inghetat salariile sau au facut cresterisimbolice, companiile au inceput sa acorde bonusuri de performantaangajatilor care au avut rezultate peste media din firma.

"Totul se negociaza acum"

Tinerii care vor sa se angajeze in vanzari pot castiga unsalariu net cuprins intre 300 si 1.000 de euro pe luna, la care seadauga bonusurile, cele mai mari salarii fiind incasate de cei carelucreaza in IT sau telecom si au o experienta de lucru de maximumdoi ani. Un agent de vanzari cu experienta poate castiga un salariude peste 2.500 de euro pe luna.

Pozitii precum reprezentant/agent de vanzari, key-account,operator call-center care sa cunoasca limbi straine sunt doarcateva din joburile pentru care companiile inca mai fac recrutari,insa angajatorii nu mai sunt dispusi sa negocieze cu candidatii lainterviul de angajare ca in anii precedenti.

"Exista in continuare in piata oameni din vanzari care castiga1.500 de lei (360 de euro) plus bonusuri si exista totodatareprezentanti care castiga 2.500 de lei (595 de euro), insa existacandidati care accepta si 1.000 de lei (240 de euro) la angajare,plus bonusuri. Totul se negociaza astazi mult mai mult ca in aniitrecuti, iar angajatorii sunt mai inflexibili", spune ClaudiuCiortea, directorul general al firmei de recrutare TalentStream.

Salariile de entry-level pentru tinerii care vor sa lucreze inIT incep de la 500 de euro pe luna, spre deosebire de celelaltedomenii, unde angajatorii au o oferta initiala de 300 de euro peluna. Cele mai scazute oferte salariale sunt pentru tinerii carevor sa lucreze in restaurante, unde de altfel sunt si cele mai micisalarii din economie, care pot castiga intre 250 si 450 de euro peluna.

Angajatorii cauta candidati cu experienta chiar si pentrupozitiile de entry-level, iar printre criteriile eliminatorii laangajare se numara atitudinea proactiva si calitatile derelationare ale candidatilor, spun recruiterii. De asemenea,cunostintele de limbi straine si abilitatile de operare pecalculator sunt obligatorii pentru unele pozitii deschise.

Furnizorul de solutii IT pentru companii Teamnet International,care face in prezent recrutari pentru pozitiile de specialistfonduri structurale, senior business analyst pentru solutiisoftware, java developer si senior project manager, cauta inprezent candidati care sa aiba, pe langa o pregatire profesionalabuna, capacitate de lucru in echipa si dorinta de afirmare.Teamnet, Hewlett-Packard (HP) Romania, KPMG, Adobe, Genpact,Microsoft, BCR, JTI, Kraft Foods sau Renault Technologie Roumaniesunt doar cateva din companiile care au anuntat ca vor face circa1.600 de recrutari la un targ de joburi care se va derula la fineleacestei luni in Capitala, destinat mai ales tinerilor faraexperienta.

Oferta de joburi postata pe site-urile de recrutare a crescut cu46% in aprilie fata de luna decembrie, iar in prezent angajatoriiau peste 28.000 de joburi disponibile, potrivit informatiilorcolectate de motorul de cautare Balaur.ro, care a analizat ofertade locuri de munca de pe 22 de site-uri de recrutare.

Candidatii sunt mai flexibili, dar cauta un loc de munca stabilsi de aceea accepta salarii mai mici decat in anii precedenti.

"Candidatii se orienteaza in general catre pozitii stabile siaccepta oferte salariale mai mici ca acum doi ani, pentru aceleasicompetente. Angajatorii au scazut ofertele salariale pentru anumiteposturi sau au pastrat salariile, cerand competente mai avansate",mai spune Marinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO