Eveniment

Ce scria Ziarul Financiar la vânzarea Rompetrol

Ce scria Ziarul Financiar la vânzarea Rompetrol
19.08.2014, 15:41 1131

Privatizarea Rompetrol a fost afacerea care l-a propulsat pe Dinu Patriciu în liga mare a petroliştilor, afacere despre care Ziarul Financiar a scris în ediţiile din 27 şi 28 august 2007.

Articolele ZF despre vânzarea Rompetrol

Cine a castigat pe Bursa din vanzarea Rompetrol

Verestoy Attila, ING, Julius Baer si alte trei fonduri suedeze au avut cele mai mari castiguri in ultimele doua zile, dupa vanzarea Rompetrol.

Revenirea la tranzactionare a actiunilor companiilor grupului Rompetrol a insemnat o urcare puternica a cotatiilor acestora, cresterile "molipsind" si restul emitentilor din domeniul petrolier. 

Cresterile au urmat anuntului de luni privind cumpararea de compania kazaha KazMunayGaz a unui pachet de 75% din grupul Rompetrol inregistrat in Olanda, principalul vanzatori fiind Dinu Patriciu.

"Nu schimbăm nimic la Rompetrom”

Proaspetii actionari majoritari ai grupului Rompetrol, KazMunayGaz declara ca nu vor schimba absolut nimic in structura actuala a grupului spunand ca au incredere deplina in actuala conducere.

"Nu schimbam nimic in compania, avem incredere in conducerea Rompetrol. Domnul Patriciu se bucura de sprijinul total al investitorilor. Imbinarea foarte buna dintre resursele si capacitatile ambilor parteneri va duce la lipsa schimbarilor in ceea ce priveste numarul de angajatI al companiei sau al politicilor de marketing aplicate la nivelul intregului grup", a declarat Galym Tumabayev, reprezentantul KazMunayGaz.
Nici reprezentantii Rompetrol si nici cei ai companiei din Kkazahstan nu au dat detalii suplimentare legate de obligatiile pe care cele doua parti si le-au asumat in ceea ce priveste dezvoltarea companiei la semnarea contractului.

”Cel mai indulgent vânzător: statul român”

Vanzarea Rompetrol, in cadrul caruia Petromidia este cel mai important activ, aduce in discutie modul cum a fost privatizata compania.

Rompetrol a fost cumparata de la stat in octombrie 2000. Prin contractul de privatizare, Rompetrol si-a asumat plata restantelor la bugetul de stat, in suma de circa 600 de milioane de dolari si plata a 53 mil. $ pentru actiuni. Insa Rompetrol a platit doar cei 53 mil. $. Pentru restul de 600 mil. $ a obtinut in 2003 o amanare de sapte ani, cum nu s-a mai intamplat cu nici o firma din Romania. 

Efectele vanzarii Rompetrol: Startul proiectului Constanta-Trieste si posibila scadere a preturilor la pompa

Tranzactia de preluare a unui pachet de 75% din actiunile grupului Rompetrol de catre compania din Kazahstan KazMunayGaz creeaza premisele unei posibile ieftiniri ale produselor petroliere la pompa in Romania si in plus aduce un implus puternic la realizarea marilor proiecte de interconectare cum ar fi Constanta-Trieste sau chiar Nabucco.

"Avand in vedere resursa primara ieftina pe care o are Kazahstanul, aceasta ar putea crea un efect pozitiv la nivel national. Exista bineinteles o crestere a securitatii de aprovizionare, dar si o imbunatatire a costurilor pe lantul de productie, rafinare, distributie. Aceasta creeaza premisele unei ieftiniri a preturilor la pompa", spune Razvan Nicolescu, atasat pe probleme de energie din partea Ministerului Economiei si Finantelor la Bruxelles. Potrivit acestuia, unul dintre cele mai importante efecte pe care tranzactia anuntata ieri le-ar putea avea este accelerarea realizarii unor proiecte de importanta strategica pentru siguranta alimentarii cu resurse a UE cum ar fi oleoductul Constanta-Trieste si chiar gazoductul Nabucco.

Mircea Eliade, strada miliardarilor

Luni, in jurul orei 13.30, Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut 75% din Grupul Rompetrol, tranzactie in urma careia a devenit cel mai bogat om din Romania. Anuntul vanzarii a fost facut la sediul unei fundatii (foto 1), unde se afla si redactia saptamanalului Dilema Veche, sediu situat in Bucuresti, pe strada Mircea Eliade (foto 2), numarul 2, in cartierul Primaverii. Grupul Rompetrol a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, iar Patriciu avea 80% din actiuni, ceea ce inseamna ca partea lui a fost de 2,89 miliarde de dolari (2,1 miliarde de euro).

Patriciu a devenit cel mai bogat roman prin vanzarea Rompetrol

Grupul KazMunayGaz din Kazahstan trebuie sa plateasca 2,7 mld. dolari pentru 75% din The Rompetrol Group - Olanda. Omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile pe care le detinea la Grupul Rompetrol catre o companie de stat din Kazahstan pentru 2,1696 miliarde de dolari, devenind astfel cel mai bogat om din Romania a carui avere este confirmata de piata printr-o tranzactie.

Patriciu detinea 80% din Grupul Rompetrol, iar partenerul sau, americanul Phil Stephenson ,avea 20%. Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, a fost evaluat in aceasta tranzactie la 3,616 miliarde de dolari. Patriciu mai are acum 20% din grup, Stephenson - 5%, iar compania KazMunayGaz are 75%. 

Patriciu, de la arhitect la miliardar din petrol

Dinu Patriciu ramane in continuare presedintele si directorul general al grupului Rompetrol, desi si-a vandut mare parte din pachetul de 80% pe care il detinea la Rompetrol Holding, vehicul prin care era controlat Grupul Rompetrol. Aceasta tranzactie il propulseaza pe Patriciu in topul celor mai bogati romani, cu o avere de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde de dolari au venit doar din vanzarea pachetului de 75% din actiunile grupului. Patriciu este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din Romania, acuzat de spalare de bani si inselaciune in cazul privatizarii Petromidia. Patriciu a fost retinut de procurori la finele lunii mai in dosarul penal al privatizarii Petromidia, fiind pus in libertate in mai putin de 24 de ore.

Grupul Rompetrol, o structura extrem de complicata, ce opereaza in 13 tari

In 1974, numele Rompetrol definea o companie internationala de servicii petroliere aflata in portofoliul statului roman. Ieri, actiunile Rompetrol, devenit intre timp grup, au fost vandute catre o alta companie de stat, KazMunaiGaz din Kazahstan pentru 3,6 miliarde de dolari. De unde a inceput totul?
In 1993, Rompetrol SA este privatizata prin MEBO, iar in 1998 cifra de afaceri a companiei se reduce treptat pana la 6 milioane de dolari. In acelasi an apare in scena Dinu Patriciu care preia controlul asupra Rompetrol SA de la salariati, companie ce detinea o creanta a statului in Libia, creanta ce a fost incasata ulterior de Patriciu. 

 

A aparut optimismul pentru actiunile din grupul Rompetrol

Toate actiunile companiilor din grupul Rompetrol, care sunt listate la Bursa, au crescut ieri aproape de maximul permis pentru o zi de tranzactionare, dupa aparitia informatiilor privind vanzarea pachetului majoritar din Rompetrol Group.

Bursa a suspendat ulterior tranzactionarea actiunilor, cu aproximativ o ora inainte de inchiderea sedintei, pentru a permite diseminarea informatiilor in mod egal catre investitori.
Pana in acel moment, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cea mai importanta companie din grupul Rompetrol, crescusera cu 14,3%, in timp ce Rompetrol Well Services (PTR) urcase cu 13%, iar Rompetrol SA (VEGA), listata pe piata RASDAQ, cu 22%. 

Vanzarea Rompetrol nu va schimba piata, ci rafinaria

Piata romaneasca a produselor petroliere nu va simti niciun impact in urma vanzarii unui pachet de 75% din actiunile grupului Rompetrol catre compania petroliera de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, cred principalii competitori ai grupului controlat pana ieri de Dinu Patriciu.

"Schimbarea in actionariatul unei companii nu duce implicit la modificarea structurii pietei pe care activeaza. Nu cred ca piata produselor petroliere va resimti vreun impact dupa aceasta tranzactie prin simplul motiv ca dimensiunile se pastreaza", spune Constantin Tampiza, directorul general al filialei locale din Romania a grupului petrolier rusesc Lukoil.

Ziarul Financiar, 27 august 2007

Ziarul Financiar, 27 august 2007

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO