Eveniment

Ce se întâmplă cu fabricile din România ale japonezilor de la Takata, care au depus actele pentru faliment? Cele trei fabrici au situaţii financiare solide

Ce se întâmplă cu fabricile din România ale...

Autor: Dan Straut

27.06.2017, 17:13 520

În România, japonezii de la Takata au două fabrici la Arad, una producătoare de volane şi una de centuri de siguranţă (ambele raportându-şi bilanţurile consolidate sub denumirea unică Takata România SRL), şi o alta la Sibiu, unde se produc saci pentru airbaguri (Takata Sibiu SRL).

Bilanţul pe 2016 depus de către Takata România la Ministerul Finanţelor arată că unitatea avea, anul trecut, 4.374 de angajaţi şi a realizat o cifră de afaceri de 2,57 miliarde de lei, cu un profit de 112,8 milioane de lei. Datoriile companiei au fost, anul trecut, de 322,4 milioane de lei, dar creanţele deţinute de aceasta însumau 336,3 miliarde de lei, iar capitalurile totale – 350,3 milioane de lei.

O situaţie financiară solidă prezintă şi Takata Sibiu, care a raportat că are 2.790 de angajaţi, realizând în 2016 o cifră de afaceri de 481 de milioane de lei, cu un profit de 18,6 milioane de lei. Datoriile societăţii de la sibiu au fost de 34,7 milioane de lei, dar creanţele deţinute însumau 142,1 milioane de lei, iar capitalurile totale – 235,7 milioane de lei.

Astfel, cele două bilanţuri care reflectă situaţia unităţilor din România ale grupului nipon Takata arată un număr total de 7.851 de angajaţi, o cifră de afaceri totală de peste 3 miliarde de lei şi un profit total de 138,6 milioane de lei. Datoriile însumate se ridică la 360 de milioane de lei, dar creanţele totalizează 963,7 milioane de lei, iar capitalurile – 587,7 milioane de lei.

Takata Corp, compania care a rechemat în service cele mai multe produse din industria auto, a depus recent documentele pentru faliment în Statele Unite şi Japonia şi a anunţat că va fi cumpărată pentru 1,6 miliarde de dolari de compania americană Key Safety Systems, potrivit Reuters.

Pe plan internaţional, Takata se confruntă cu datorii şi cheltuieli în valoare de zeci de miliarde de dolari, din cauza proceselor deschise şi a rechemărilor de produse în service în ultimii zece ani. Airbagurile fabricate de companie au fost implicate în mai multe accidente, care au dus la 17 morţi. Astfel că datoriile totale ale Takata ajung la 15 miliarde de dolari, potrivit estimărilor realizate de Tokyo Shoko Research.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO