• Leu / EUR4.9486
  • Leu / GBP5.5502
  • Leu / USD5.1027
Eveniment

Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Vicepremierul Raluca Turcan: PNL susţine anularea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi magistraţilor

Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Vicepremierul Raluca Turcan: PNL susţine anularea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi magistraţilor

Autor: Elena Crangasu

09.12.2019, 13:01 419

Raluca Turcan a anunţat că PNL a decis, în şedinţa BEX de luni, ca partidul să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia celor militarilor şi magistraţilor. Vicepremierul a precizat că în paralel Guvernul vrea să vină cu o Lege a pensiilor care să elimine inechităţile în calcularea pensiilor.

„Am luat decizia ca PNL să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi magistraţilor care deja au o decizie a CCR. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem. Sunt aproape 9 miliarde de euro pe an care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale”, a afirmat Raluca Turcan, luni, la finalul BEX al PNL.

Prim-vicepreşedintele PNL a adăugat că Executivul vrea să elimine inechităţile în calcularea pensiilor, iar aceasta să se facă pe principiul contributivităţii.

„Dorim ca în paralel cu anularea unor privilegii care sunt date pe criterii discriminatorii, să venim cu o Lege a pensiilor care să elimine inechităţile din sistem prin stabilirea, ca punct de plecare în calcularea pensiilor a principiului contributivităţii. O ţară întreagă aşteaptă ca pensiille în România să fie calculate pe principiul contributivităţii şi tot ceea ce înseamnă privilegiu stabilit la discreţia politicienilor să fie eliminat”, a conchis Turcan.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor are pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, care începe la ora 11.00, proiectul de lege al PNL pentru eliminarea pensiilor speciale.

Iniţiativa PNL se numeşte „propunere legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România”.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9486
Diferență: 0,0141
Ieri: 4.9479
Azi: 5.1027
Diferență: -1,4809
Ieri: 5.1794
Azi: 5.5502
Diferență: 0,2384
Ieri: 5.5370
Azi: 5.2060
Diferență: -0,1821
Ieri: 5.2155