Eveniment

Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Vicepremierul Raluca Turcan: PNL susţine anularea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi magistraţilor

Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Vicepremierul...

Autor: Elena Crangasu

09.12.2019, 13:01 422

Raluca Turcan a anunţat că PNL a decis, în şedinţa BEX de luni, ca partidul să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia celor militarilor şi magistraţilor. Vicepremierul a precizat că în paralel Guvernul vrea să vină cu o Lege a pensiilor care să elimine inechităţile în calcularea pensiilor.

„Am luat decizia ca PNL să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi magistraţilor care deja au o decizie a CCR. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem. Sunt aproape 9 miliarde de euro pe an care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale”, a afirmat Raluca Turcan, luni, la finalul BEX al PNL.

Prim-vicepreşedintele PNL a adăugat că Executivul vrea să elimine inechităţile în calcularea pensiilor, iar aceasta să se facă pe principiul contributivităţii.

„Dorim ca în paralel cu anularea unor privilegii care sunt date pe criterii discriminatorii, să venim cu o Lege a pensiilor care să elimine inechităţile din sistem prin stabilirea, ca punct de plecare în calcularea pensiilor a principiului contributivităţii. O ţară întreagă aşteaptă ca pensiille în România să fie calculate pe principiul contributivităţii şi tot ceea ce înseamnă privilegiu stabilit la discreţia politicienilor să fie eliminat”, a conchis Turcan.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor are pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, care începe la ora 11.00, proiectul de lege al PNL pentru eliminarea pensiilor speciale.

Iniţiativa PNL se numeşte „propunere legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO