Eveniment

Ce spun analiştii economici despre proiectul de majorare a pensiilor: Creşterea cu 40% a pensiilor este un obictiv extrem de greu de realizat

Ce spun analiştii economici despre proiectul de majorare...

Autor: Teona Tomoiaga, Raluca Florescu

10.03.2020, 10:38 237

Cheltuielile cu mult peste încasările la buget din ultimii doi ani au determinat Comisia Europeană să declanşeze procedura de deficit excesiv pentru România. În aceste condiţii, creşterea pensiilor de la 1 septembrie este un obiectiv greu de realizat, consideră specialiştii. 

România a încheiat 2019 cu un deficit de 4,6%, un nivel mai mare înregistrându-se doar în anul de criză 2010, când deficitul a urcat la 6,5% din PIB.

Din cauza acestui indicator, leul înregistrează scăderi istorice faţă de euro.

România trebuie să rezolve situaţia cât mai rapid şi să se încadreze în ţinta de 3% din PIB până cel târziu în 2022, mai ales că de la 1 septembrie, pensiile ar trebui să se majoreze cu 40%.

Analiştii economici intervievaţi de MEDIAFAX consideră că majorarea pensiilor va fi greu de realizat, în contextul actual.

„Mărirea pensiilor cu 40% la 1 septembrie devine un obiectiv foarte greu de atins. Este unul dintre cele mai complicate momente pe care le parcurge România în ultimii 10-15 ani din punct de vedere economic”, este de părere analistul economic Mircea Coşea.

Analistul economic Adrian Benţa consideră că situaţia actuală poate conduce chiar la o criză financiară.

„Dacă cumva vine vreo criză peste noi, atunci s-au dus toate planurile ministrului Finanţelor Public”, a declarat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO