Eveniment

Ce spun analiştii XTB despre preţul grâului. Care sunt estimările pentru această vară?

Ce spun analiştii XTB despre preţul grâului. Care sunt...

Autor: Mediafax

02.04.2024, 10:24 1994

Preţul grâului a avut parte de o călătorie de-a dreptul „nebună” în ultimii patru ani, cu fluctuaţii neobişnuite pentru această cereală care, până acum, a dat dovadă de stabilitate, arată o analiză de piaţă financiară semnată de analiştii din cadrul XTB.

După ce s-au bucurat ani întregi de consecvenţă, mai mulţi factori au făcut să ca preţurile acestei cereale să crească vertiginos. Deficitul de aprovizionare la nivel mondial, perturbările din perioada pandemiei şi războiul din Ucraina au contribuit la această majorare a preţurilor.

Cu toate acestea, în scurt timp, preţurile au scăzut la niveluri care nu au mai fost văzute din 2020. De aici se naşte o întrebare pertinentă: va continua această pantă descendentă sau viitoarele probleme de producţie cauzate de fenomenele meteorologice şi de schimbările climatice vor provoca o nouă creştere a preţurilor?

Între 2016 şi 2020, preţurile la grâu au rămas relativ stabile în contextul unei supraproducţii globale. Situaţia a căpătat o cu totul altă dimensiune, pe măsură ce perspectivele de producţie s-au înrăutăţit, parţial din cauza temperaturilor globale în creştere. În tot acest timp, cererea a continuat să crească, în special din partea Chinei şi Indiei. Pandemia a provocat, iniţial, o scădere a preţurilor, dar problemele întâlnite pe parcursul lanţului de aprovizionare au declanşat, la scurt timp, o nouă tendinţă de majorare.

Izbucnirea războiului din Ucraina a accentuat şi mai mult situaţia. În calitate de mari exportatori de grâu, Rusia şi Ucraina reprezentau o verigă importantă din exporturile globale. Temerile legate de perturbarea exporturilor ucrainene şi de sancţiunile impuse Rusiei au dus la dublarea preţurilor. Această explozie previzibilă a preţurilor a fost, însă, una de scurtă durată.

Accesul la piaţa din Rusia a rămas, în mare parte, neîntrerupt. Statul condus de Vladimir Putin s-a bucurat de o recoltă record, completându-şi depozitele deja supraaglomerate.

La rândul ei, Ucraina a reuşit să-şi continue unele exporturi prin intermediul rutelor terestre şi al unei rute maritime redeschise parţial. Această ofertă masivă, atractivă în special pentru cumpărătorii asiatici datorită preţului scăzut, a devenit o piedică majoră pentru preţurile globale ale grâului.

În prezent, grâul rusesc are un preţ de sub 190 de dolari pe tonă în porturile de la Marea Neagră, fiind semnificativ mai ieftin decât cel din SUA (207 de dolari) şi decât cel din Europa de Vest (225 de dolari). Este destul de probabil ca această presiune asupra preţurilor să continue până când Rusia îşi va epuiza surplusul actual şi până la sosirea următoarei recolte - care, de asemenea, se aşteaptă să fie una bogată, explică analiştii din cadrul XTB.

Deşi SUA nu este un producător sau exportator de grâu de top, datele sale de piaţă au în continuare, o influenţă semnificativă. În condiţiile în care exporturile se află la cel mai scăzut nivel din anii '70, preţul grâului din SUA se confruntă cu o puternică presiune descendentă.

Această prăbuşire se datorează unei combinaţii de factori, printre care se numără cererea crescută de grâu rusesc mai ieftin şi un dolar american puternic, care face ca cerealele din SUA să fie mai puţin competitive. Cu toate acestea, există semne ale unor potenţiale probleme viitoare pentru piaţa americană. Raportul prospectiv de însămânţare din martie al USDA (Departamentul pentru Agricultură al SUA) prevede o scădere de 5% a suprafeţelor de plantare, faţă de sezonul precedent.

În ciuda acestui fapt, producţia şi stocurile finale pentru sezonul 2024/2025 sunt aşteptate să crească, deoarece se preconizează că suprafaţa de recoltare proiectată va fi mai mare. Preţul la poarta fermei estimat pentru sezonul următor este uşor mai ridicat decât preţul actual al pieţei. Chiar şi în aceste condiţii, preţul rămâne mai mic decât din sezonul anterior, de la fermă, subliniază analiştii XTB.

În ciuda ofertei excedentare actuale şi a scăderii exporturilor americane, situaţia globală rămâne tensionată. Războiul în curs de desfăşurare din Ucraina şi posibilitatea ca Rusia să restricţioneze exporturile ucrainene ridică motive de îngrijorare. În plus, ţările vecine ezită să se bazeze pe rutele terestre pentru exporturile ucrainene, ceea ce ar putea perturba transporturile ulterioare.

În paralel, situaţia volatilă din Orientul Mijlociu şi eventualele blocaje la Marea Roşie ar putea perturba şi mai mult livrările către importatorii cheie din Africa şi Asia. Fenomenele meteorologice reprezintă, de asemenea, un alt factor de incertitudine. Creşterea temperaturilor la nivel global a dus la secete prelungite în ultimii ani în cazul unor producători importanţi precum Australia şi Canada, iar SUA s-ar putea confrunta cu o soartă similară, mai arată analiştii din cadrul XTB.

Previziunile pentru această vară indică temperaturi mai ridicate decât media normală perioadei şi o umiditate mai scăzută, ceea ce ar putea duce la o recoltă mai mică decât sugerează suprafaţa de plantare preconizată. În plus, preţurile scăzute ar putea descuraja şi mai mult plantarea, iar suprafaţa recoltată ar putea fi chiar mai mică decât anul trecut.

Tendinţa actuală a preţurilor după vârful din 2022 seamănă cu ceea ce s-a întâmplat după vârfurile similare din 1980, 1996 şi 2008. Din punct de vedere istoric, ciclul descendent după astfel de vârfuri tinde să se încheie la aproximativ 600 de sesiuni.

Potrivit analiştilor XTB, dacă acest model se menţine, o revenire a preţurilor ar putea avea loc în jurul perioadei de recoltare a grâului din SUA, în lunile august şi septembrie ale acestui an. În timp ce oferta masivă a Rusiei ar putea continua să exercite o presiune descendentă pe termen scurt, factorii meteorologici ar putea foarte bine să ducă la atingerea unui minim al preţurilor până la sfârşitul verii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24