Eveniment

Ce spun antreprenorii şi managerii despre 2013 (II)

Ce spun antreprenorii şi managerii despre 2013 (II)
03.01.2013, 00:06 391

Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast: Primul semestru va fi dificil. Poate va merge mai bine în a doua jumătate a anului

Va fi un an dificil pentru multe firme. Va fi dificil pentru cei care nu investesc şi nu inventează nimic. Văd o creştere economică de până în 2% pentru acest an.

Foarte mulţi şi-au pierdut încrederea. Acum că avem un nou guvern s-ar putea să fie mai bine, dar numai din a doua jumătate a anului. Piaţa noastră are o mare şansă, aceea ca fondurile europene pentru izolarea blocurilor vechi să fie accesate. Pot estima, în mod pesimist, o creştere de 5% a pieţei.

Andrei Pitiş, antreprenor şi preşedinte al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS)

Mă aştept ca în 2013 să crească cererea externă de servicii outsourcing cu 10 - 15%, mai ales în zona Clujului, ceea ce înseamnă că aceste companii vor face noi angajări. În ceea ce priveşte centrele de cercetare şi dezvoltare în domeniul IT, estimez că vor intra 2- 3 jucători noi pe pe piaţă, iar în privinţa start-up-urilor din acest sector cred că se vor dezvolta programele de de acceleratoare şi incubatoare noi, dar şi noi programe educaţionale. Firmele româneşti care creează produse IT pentru piaţa locală vor începe să vândă şi în străinătate, iar firmele străine de produs îşi vor extinde activitatea pe plan naţional şi extern. Apariţia unor noi jucători va pune presiune pe salarii. Poate va creşte numărul de specialişti seniori făcându-se head-hunting de la o firmă existentă cu oameni din middle-management, cărora li se oferă un salariu mai mare. Pe de altă parte, dezvoltarea de noi businessuri în IT va conduce la o retenţie mai mare a tinerilor talentaţi în ţară.

 

Rareş Nilaş, directorul general al firmei de brokeraj BT Securities

Eu cred că ne putem aştepta la un plus de 10% minim anul acesta pe indici, care sunt nişte aşteptări rezonabile. Totuşi nu cred că va fi un an uşor şi lucrurile nu arată tocmai bine. Avem un vârf de plată care va diminua putererea de intervenţie a BNR asupra cursului de schimb, iar din punctul de vedere al pieţei de capital aceasta va fi afectată de o lichiditate din ce în ce mai mică. Dacă lichiditatea scade la 1,5 - 2 milioane de euro pe zi preţurile acţiunilor devin mai mult teoretice. Există încă multe incertitudini şi nu se ştie dacă se vor face ofertele publice aşteptate. Trebuie văzut ce strategie va adopta Guvernul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO