Eveniment

Ce spun consultanţii fiscali despre legea care va „izbăvi” evazioniştii: Noua lege nu va avea efectul dorit. Există deja diverse pedepse pentru evazionişti, dar care nu se aplică

Ce spun consultanţii fiscali despre legea care va...

Autor: Răzvan Botea

11.10.2018, 00:08 1513

♦ Un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament, care a trecut de Senat şi este la Camera Deputaţilor, prevede faptul că evazioniştii fiscali pot scăpa de urmărirea penală dacă achită în termen de trei ani prejudiciul plus o sumă suplimentară de 20% din totalul sumei „furate“ ♦ Consultanţii fiscali sunt însă sceptici în ceea ce priveşte efectul de recuperare a prejudiciilor, din cauză că şi în acest moment există pârghii legislative care nu sunt folosite în acest scop.

„Dacă s-ar pune accentul pe recuperare, aceasta ar putea fi realizată. Legislaţia actuală are suficiente pârghii de recuperare a prejudiciului, dar nu se aplică. Nu cred că se vor recupera sume mai mari din prejudicii, pentru că nu ştiu dacă se doreşte aşa ceva. Va fi acelaşi lucru şi dacă modificăm legea, şi dacă nu modificăm, există în continuare pârghii de recuperare a prejudiciului şi nu se realizează. Mai ales în zona de TVA şi avem atât de multe sancţiuni aici: şi amenzi, şi pedepse penale, şi penalităţi şi dobânzi, executare silită, sechestru asigurător”, a spus pentru ZF Valentina Saygo, expert contabil şi managing partner al firmei de consultanţă fiscală Ask for Accounting.

Comisia juridică a Camerei Depu­taţilor a dat aviz favorabil proiectului de lege adoptat de Senat care prevede ca persoanele acuzate de evaziune fiscală să scape de urmărirea penală, o singură dată, în situaţia în care achită prejudiciul şi 20% din acesta, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, potrivit Mediafax.

Adrian Benţa, consultant fiscal, este de părere că modificarea legii poate fi una benefică, dacă va produce efecte privind recuperarea prejudiciilor.

„Din punct de vedere moral fapta de evaziune fiscală este reprobabilă, dar eu cred că scopul statului nu este să bage contribuabilii la închisoare şi să îi ţină în închisoare tot pe banii contribuabililor, ci să recupereze prejudiciul. Dacă va produce efecte, este o lege bună. Ar mai trebui introdus un plafon. Nu poţi băga un om la puşcărie dacă a greşit cu o taxă de 100 de lei. Eu sunt de principiul să îndreptăm credinciosul, decât să ardem pe rug păcătosul”, a spus Adrian Benţa.

Legislaţia actuală prevede pedeapsa cu închisoare pentru fapta de evaziune fiscală. Cu toate acestea, inculpatul poate beneficia de clemenţă dacă acoperă prejudiciul. „În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretenţiile părţii civile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate”, se menţionează în articolul 10 din actul normativ în vigoare (Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale). „În momentul acesta pentru orice sumă se poate ajunge la puşcărie, dar există anumite plafoane. Efectul amenzii penale este mai grav decât ne imaginăm. Amenda penală în cazier poate duce la interzicerea practicării rolului de administrator”, a mai spus Adrian Benţa.

Această modificare ar putea fi o măsură discriminatorie pentru contribubilii cinstiţi.

„Este păcat, pentru că trăim într-o ţară în care sunt foarte multe firme corecte, cinstite, oneste şi mi se pare o concurenţă neloială. Ţara asta este atât de bogată şi frumoasă, păcat că este furată. Lucrez doar cu antreprenori cinstiţi care suferă consecinţele faptului că avem o legislaţie retroactivă, nu de încurajare şi care să sprijine mediul economic. În momentul în care ai un control, trebuie să îţi găsească ceva”, a mai spus Valentina Saygo.

În acest moment, România este campioană europeană la evaziunea fiscală la TVA. Deficitul de colectare a TVA-ului la nivelul Uniunii Europene este de 12%, în timp ce în România acesta este de 35%.

„Dacă vrem să creştem încasările de TVA, haide să mergem pe taxare inversă. Exemplul cerealelor, unde evaziunea fiscală aproape că a dispărut. Totul este să vrem”, a completat Valentina Saygo.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO