Eveniment

Ce spun noile date ale Eurobarometrului: 60% dintre români sunt mulţumiţi de măsurile luate de instituţiile UE pentru a combate pandemia de COVID-19, comparativ cu 45% media europeană

Ce spun noile date ale Eurobarometrului: 60% dintre...

Autor: Robert Manea

23.10.2020, 19:21 247

România se află în topul statelor membre cu un procent de 60% privind mulţumirea cetăţenilor în legătură cu  măsurile luate de instituţiile Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19, arată datele noului sondaj Eurobarometru.

Comparativ cu media europeană de 45%, Ungaria şi Polonia se află la egalitate cu ţara noastră, iar Irlanda urcă în clasament cu un procent de 71%.  În acelaşi timp, situaţia economică rămâne principala preocupare a cetăţenilor UE în contextul pandemiei

Mai jos regăsiţi comunicatul de presă

„În noul sondaj Eurobarometru, desfăşurat în iulie şi august, preocuparea cu privire la situaţia economică se reflectă în percepţia asupra situaţiei actuale a economiei. 64 % dintre europeni consideră că situaţia este „proastă”, iar 42 % dintre europeni sunt de părere că economia ţării lor se va redresa în urma efectelor negative ale pandemiei de COVID-19 „în 2023 sau mai târziu”.

45 % dintre europeni sunt „mulţumiţi” şi 44 % sunt „nemulţumiţi” în ceea ce priveşte măsurile luate de UE pentru a combate pandemia. Cu toate acestea, 62 % afirmă că au încredere în capacitatea UE de a lua deciziile corecte în viitor, iar 60 % rămân optimişti cu privire la viitorul UE.

 
  1. Încrederea şi imaginea UE

Încrederea în Uniunea Europeană a rămas stabilă faţă de toamna anului 2019, la 43 %, în ciuda variaţiilor percepţiei publice din timpul pandemiei. Încrederea în guvernele şi parlamentele naţionale a crescut (la 40 %, Ă 6 puncte procentuale şi, respectiv, la 36 %, Ă 2 puncte procentuale).

În 15 state membre, majoritatea respondenţilor afirmă că au încredere în UE, cele mai ridicate niveluri fiind observate în Irlanda (73 %), Danemarca (63 %) şi Lituania (59 %). Cele mai scăzute niveluri de încredere în UE sunt observate în Italia (28 %), Franţa (30 %) şi Grecia (32 %).

Proporţia respondenţilor care au o imagine pozitivă despre UE este aceeaşi cu cea a respondenţilor care au o imagine neutră (40 %). 19 % dintre respondenţi au o imagine negativă despre UE (- 1 punct procentual).

În 13 state membre ale UE, majoritatea respondenţilor au o imagine pozitivă despre UE, cele mai ridicate procente fiind observate în Irlanda (71 %), Polonia şi Portugalia (55 % în ambele ţări). În alte 13 state membre, imaginea despre UE predominantă în rândul respondenţilor este una neutră, cele mai ridicate procente fiind observate în Malta (56 %), Spania, Letonia şi Slovenia (48 % în fiecare dintre aceste trei ţări).

 
  1. Principalele preocupări la nivelul UE şi la nivel naţional

Cetăţenii consideră situaţia economică ca fiind cea mai presantă problemă cu care se confruntă UE: mai mult de o treime (35 %) din totalul respondenţilor şi-a exprimat preocuparea în acest sens, o creştere considerabilă cu 16 puncte procentuale în comparaţie cu toamna anului 2019, acest aspect trecând astfel de pe al treilea loc pe primul loc în topul preocupărilor. Situaţia economică nu a mai fost un subiect de preocupare atât de presant din primăvara anului 2014.

Europenii sunt, de asemenea, din ce în ce mai preocupaţi de situaţia finanţelor publice ale statelor membre (23 %, Ă 6 puncte procentuale, cel mai înalt nivel din primăvara anului 2015), care trece de pe locul al cincilea pe locul al doilea, pe picior de egalitate cu imigraţia (23 %, -13 puncte procentuale), aceasta din urmă fiind în prezent la cel mai scăzut nivel din toamna anului 2014.

În plină pandemie de COVID-19, sănătatea (22 %, element nou) este cel de al patrulea subiect de preocupare la nivelul UE. Problema mediului şi a schimbărilor climatice a pierdut teren, înregistrând o scădere cu 8 puncte procentuale, ajungând la 20 %, aceasta fiind urmată de şomaj (17 %, Ă 5 puncte procentuale).

În mod similar, situaţia economică (33 %, Ă 17 puncte procentuale) a depăşit sănătatea, ajungând de pe locul al şaptelea pe primul loc în topul celor mai importante probleme la nivel naţional. Deşi ocupă a doua poziţie, sănătatea a fost menţionată mult mai mult ca subiect de preocupare comparativ cu toamna anului 2019 (31 %, Ă 9 puncte procentuale), atingând astfel cel mai înalt nivel din ultimii şase ani.

Şomajul este, de asemenea, un subiect a cărui importanţă a crescut considerabil (28 %, Ă 8 puncte procentuale), fiind urmat de creşterea preţurilor/inflaţie/costul vieţii (18 %, - 2 puncte procentuale), mediu şi schimbările climatice (14 %, - 6 puncte procentuale) şi datoria publică (12 %, Ă 4 puncte procentuale). Menţiunile privind imigraţia (11 %, - 5 puncte procentuale) se situează la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani.

 
  1. Situaţia economică actuală

Comparativ cu toamna anului 2019, proporţia europenilor care consideră că situaţia actuală a economiei lor naţionale este „bună” (34 %, -13 puncte procentuale) a scăzut considerabil, în timp ce proporţia respondenţilor care consideră că această situaţie este „proastă” a crescut semnificativ (64 %, Ă 14 puncte procentuale).

La nivel naţional, respondenţii care afirmă că situaţia economică naţională este bună sunt majoritari în 10 ţări (faţă de 15 în toamna anului 2019). Proporţia acestora variază de la 83 % în Luxemburg la 9 % în Grecia.

 
  1. Pandemia de COVID-19 şi opinia publică în UE

Europenii sunt divizaţi în ceea ce priveşte măsurile luate de instituţiile UE pentru a combate pandemia de COVID-19 (45 % „mulţumiţi” faţă de 44 % „nemulţumiţi”). Cu toate acestea, majoritatea respondenţilor din 19 state membre sunt mulţumiţi de măsurile luate de instituţiile Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19. În acest sens, cele mai ridicate procente se înregistrează în Irlanda (71 %), Ungaria, România şi Polonia (60 % în fiecare dintre aceste trei ţări). În şapte ţări, majoritatea respondenţilor sunt „nemulţumiţi”, în special în Luxemburg (63 %), Italia (58 %), Grecia (55 %), Cehia (55 %) şi Spania (52 %). În Austria, proporţia celor „mulţumiţi” este egală cu cea a respondenţilor „nemulţumiţi” (47 % în ambele cazuri).

Cu toate acestea, mai mult de şase europeni din zece au încredere în capacitatea UE de a lua deciziile corecte în viitor (62 %). Priorităţile cel mai frecvent menţionate în ceea ce priveşte răspunsul UE la pandemia de COVID-19 sunt următoarele: stabilirea unei strategii pentru a face faţă unei crize similare în viitor şi dezvoltarea mijloacelor financiare pentru găsirea unui tratament sau a unui vaccin (37 % pentru fiecare dintre aceste priorităţi). 30 % dintre respondenţi consideră că dezvoltarea unei politici europene în domeniul sănătăţii ar trebui să fie o prioritate.

Experienţele personale ale europenilor cu privire la măsurile de izolare au fost foarte diverse. În ansamblu, aproape trei europeni din zece afirmă că le-a fost destul de uşor să le respecte (31 %), în timp ce un sfert declară că le-a fost destul de greu să le respecte (25 %). În sfârşit, 30 % afirmă că le-a fost uşor şi greu în acelaşi timp.

 
  1. Domenii politice cheie

Întrebaţi despre obiectivele Pactului verde european, cetăţenii europeni consideră în continuare „dezvoltarea energiei din surse regenerabile” şi „lupta împotriva deşeurilor de plastic şi problema produselor din plastic de unică folosinţă” ca fiind principalele priorităţi. Mai mult de o treime dintre respondenţi consideră că prioritatea principală ar trebui să fie sprijinirea fermierilor din UE (38 %) sau promovarea economiei circulare (36 %). Puţin peste trei din zece respondenţi sunt de părere că reducerea consumului de energie (31 %) ar trebui să reprezinte prioritatea absolută.

Sprijinul pentru uniunea economică şi monetară şi pentru moneda euro rămâne puternic, 75 % dintre respondenţii din zona euro fiind în favoarea monedei unice a UE. În UE-27 în ansamblu, sprijinul pentru moneda euro a crescut la 67 % (Ă 5 puncte procentuale).

 
  1. Cetăţenia UE şi democraţia europeană

Majoritatea cetăţenilor din 26 de state membre ale UE (cu excepţia Italiei) şi 70 % dintre cetăţenii întregii Uniuni afirmă că se simt cetăţeni ai UE. La nivel naţional, cele mai mari punctaje se înregistrează în Irlanda şi Luxemburg (89 % în ambele ţări), Polonia (83 %), Slovacia şi Germania (82 % în ambele ţări), Lituania (81 %), Ungaria, Portugalia şi Danemarca (80 % în fiecare dintre aceste ţări).

Majoritatea europenilor (53 %) afirmă că sunt mulţumiţi de modul în care funcţionează democraţia în UE. Procentul respondenţilor „nemulţumiţi” a crescut cu 3 puncte procentuale comparativ cu toamna anului 2019, ajungând la 43 %.

 
  1. Optimism în legătură cu viitorul UE

În sfârşit, în această perioadă dificilă, 60 % dintre europeni declară că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE. Cele mai ridicate niveluri de optimism se observă în Irlanda (81 %), Lituania şi Polonia (75 % în ambele cazuri) şi Croaţia (74 %). Cele mai scăzute niveluri de optimism se observă în Grecia (44 %) şi Italia (49 %), unde pesimismul depăşeşte optimismul, şi în Franţa, unde opiniile sunt împărţite în mod egal (49 % faţă de 49 %).

Context

Sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2020 (EB 93) a fost realizat prin interviuri „faţă în faţă”, completate în mod excepţional cu interviuri online, în perioada 9 iulie - 26 august 2020, în cele 27 de state membre ale UE, în Regatul Unit şi în ţările candidateş1ţ. În cele 27 de state membre au avut loc 26 681 de interviuri.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO