Eveniment

Ce spun oamenii din business despre noile mutări din guvern: Marcel Boloş la Fonduri Europene şi Sebastian Burduja la Digitalizare

Marcel Boloş Fonduri Europene

Marcel Boloş Fonduri Europene

Autor: Adelina Mihai

05.05.2022, 11:00 482

Radu Puchiu, antreprenor în IT şi fost secretar de stat: „Cred că Sebastian Burduja are unul dintre cele mai bune CV-uri din actualul guvern. Aş lăsa un cec în alb pentru moment” Roxana Mircea, consultant în fonduri europene: „Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene trebuie să fi avut în primul rând contact cu activităţi de finanţare nerambursabilă, să cunoască bine domeniul investiţiilor şi al atragerii de fonduri europene”.

Cele două mutări din actualul guvern condus de premierul Nicolae Ciucă – Marcel Boloş la Ministerul Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Sebastian Burduja la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – aduc, din nou, în atenţie pregătirea profesională necesară pentru un astfel de rol şi modul în care se fac recrutările pentru cele mai înalte funcţii din administraţia publică.

Sebastian Burduja, noul ministru al digitalizării, a preluat rolul deţinut anterior de Marcel Boloş. Absolvent de Stanford (licenţă) şi Harvard (dublu masterat), el a locuit 12 ani în SUA. S-a angajat în 2011 la compania de consultanţă Dalberg Global Development Advisors, iar între 2012 şi 2015 a lucrat ca expert în dezvoltare la Banca Mondială. Din 2016 s-a întors în ţară, şi-a făcut doctoratul la ASE şi a fondat o companie-reţea de experţi – Rise Consortium, iar în 2019 a intrat în PNL. A mai fost secretar de stat la Finanţe şi în 2020 a intrat în Parlament, ca deputat.

Tatăl lui Sebastian Burduja este Marinel Burduja, fost vicepreşedinte al falimentarei Bancorex.

„Ca CV, mi se pare că Sebastian Burduja este printre cele mai bune din actualul Guvern. Chiar dacă nu are experienţă îndelungată, mi se pare că a punctat corect în rolurile pe care le-a avut. Eu aş lăsa un cec în alb pentru moment, având în vedere experienţa de până acum şi pregătirea. E tânăr, înţelege domeniul şi cred că are ambiţia politică de a demonstra că e ce trebuie pentru acel post pentru care a primit încredere.“

„Sper să mişte lucrurile cât mai repede”, a spus Radu Puchiu, antre­prenor în IT, cofondator al H.appy Cities, organizaţie care încurajează cola­bo­rarea inovativă dintre cetăţeni şi administraţie.

Sebastian Burduja este fiul bancherului Marinel Burduja, cunoscut pentru activitatea sa în Bancorex, ABN Ambro şi Raiffeisen.

Sebastian Burduja Digitalizare


În opinia lui Radu Puchiu, noul ministru al Digitalizării ar trebui să se ocupe în principiu de partea de politici, de reglementare, de schimbări de legislaţie necesare şi să colaboreze foarte bine cu Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Burduja îl înlocuieşte pe Marcel Boloş, care trece la Fonduri Europene, unde a fost lăsat locul vacant de Dan Vîlceanu, apropiat al fostului premier Florin Cîţu, care a demisionat din funcţie. Marcel Boloş este doctor în contabilitate şi licenţiat în inginerie electromecanică şi finanţe-asigurări. În perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020 a fost ministrul fondurilor europene, în timpul guvernului condus de Ludovic Orban.

”Portofoliul Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este unul dintre cele mai complexe ale actualuiui Guvern, cu o responsabilitate uriaşă, mai ales în contextul următorilor ani pentru România la nivel european. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene trebuie să fi avut în primul rând contact cu activităţi de finanţare nerambursabilă, să cunoască bine domeniul investiţiilor şi al atragerii de fonduri europene şi mecanisme de ajutor de stat, să fi activat anterior pe o poziţie de management şi să aibă capacitatea şi o echipă de specialişti în jurul său pentru a gestiona unul dintre cele mai complexe cabinete ale Executivului”, a spus Roxana Mircea, managing partner al REI Finance Advisors, companie de consultanţă în fonduri europene. În opinia ei, următorul exerciţiu de finanţare europeană va pune la dispoziţia României fonduri nerambursabile de peste 80 miliarde euro, bani care vor trebui absorbiţi de ţara noastră în urmatorii 7 ani.

”Un bun ministru ar trebui: să cunoască în detaliu mecanismele de finanţare europeană şi mijloacele de sprijin prin ajutor de stat; să lucreze cu obiective si să le stabilească pe acestea pe departamente, iar absolut toţi colegii să îşi planifice şi să raporteze activitatea extrem de riguros; să coaguleze în jurul său o echipă de profesionişti, cu experienţă, inclusiv să coopteze în echipă consultanţi specializaţi, acolo unde este cazul, poate companii de training - leadership, time-management etc; să prioritizeze comunicarea unor calendare clare de deschidere a sesiunilor/fiecare program, durata de evaluare a proiectelor să fie cat mai scurtă şi anunţată beneficiarilor; să fie deschis la sugestii, eventual chiar să colecteze feedback de la beneficiari, să îndraznească să ia măsuri care să ajute economia României, chiar daca nu vor fi pe placul tuturor; să debirocratizeze procesul de depunere, evaluare şi implementare a proiectelor”, a enumerat Roxana Mircea o parte dintre abilităţile necesare pentru acest rol. De asemenea, noul ministru trebuie să acorde atenţia cuvenită comunicarii în cadrul departamentelor (comunicarea internă), cât mai ales comunicării externe (relaţia cu mediul de afaceri);

”Periodic, cel putin lunar, ne-am dori să ştim un status al programelor cu fonduri europene şi ajutoare de stat; gradul de absorbţie să fie comunicat prin conferinte de presă, iar pe anumite ghiduri sa se organizeze conferinţe tehnice de clarificări cu factorii implicaţi”, a mai spus Roxana Mircea.

Ea a mai amintit că România a atras în precendentul exerciţiu financiar (2014-2020) numai 54% din totalul fondurilor disponibile, respectiv 12,8 miliarde euro, dintr-un total de 24 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO