Eveniment

Ce spun primele date economice despre 2010: Verdictul analistilor dupa trimestrul I: economia va creste cu mai putin de 1%

Ce spun primele date economice despre 2010: Verdictul analistilor dupa trimestrul I: economia va creste cu mai putin de 1%
18.04.2010, 23:10 54

FMI, agentiile de rating si analistii bancilor la unison auinceput sa revizuiasca in jos estimarile privind crestereaeconomica in acest an, la sub 1%, dupa un prim trimestru slab incare datele semnaleaza ca Romania a ramas in recesiune.

Romania a inceput anul 2010 intr-o atmosfera la fel de optimistaca si anul trecut, cand autoritatile negau riscul intrarii inrecesiune, insa ultimele cifre privind declinul din industrie,constructii si comert pe februarie au dat peste cap prognozeleinitiale optimiste. Cele mai abrupte revizuiri ale prognozei decrestere a economiei in 2010 vin de la BCR/Erste si ING, care panade curand estimau un plus la PIB de 1,9%, pentru ca acum saanticipeze un avans de numai 0,9%, cu un punct procentual maislab.

Analistii BCR apreciaza ca economia a scazut cu 0,5% intrimestrul I fata de ultimul trimestru din 2009, declinul fiinddiminuat pe seama exporturilor, insa atentioneaza ca relansarea nupoate veni fara revigorarea cererii interne.

Si Lucian-Liviu Albu, doctor in economie, afirma ca trimestrul Ia infirmat asteptarile ca Romania iese din criza.

"Este nevoie disperata sa apara o crestere a cererii internepentru ca structura productiei industriale arata ca sectoareleorientate spre piata locala inca se confrunta cu contractiisemnificative. Se pare ca sustinerea data de cererea de exportdinspre tarile zonei euro nu este suficienta pentru accelerareaproductiei industriale", isi justifica analistii BCR revizuireanegativa a prognozei de PIB.

ING da vina pe vremea proasta din primul trimestru, candestimeaza ca economia s-a contractat cu 0,4% fata de trimestrul IVdin 2009.

"Am ajustat in jos estimarile pentru perioada care a mai ramasdin acest an, in special pentru al doilea trimestru, asumand oredresare mai lenta a economiei; modificarea prognozei pentru acestan este explicata de ajustarea pentru primul trimestru de la ocifra pozitiva la una negativa. Aceasta a condus la revizuirea injos a estimarii privind PIB-ul din intregul an, la 0,9% de la 1,9%anterior", afirma analistii ING Bank.

Marea majoritate a analistilor economici s-au aratat dezamagitide cifrele privind productia industriala, comertul si constructiilepe februarie, care au continuat sa consemneze scaderi.

In consecinta, ei considera ca Romania a ramas in recesiune inprimul trimestru, asteptarile revenirii in teritoriul pozitivmutandu-se spre al doilea trimestru. "Perspectiva pentru comert nueste nicidecum optimista, avand in vedere cresterea somajului,scaderea salariilor si dinamica lenta a creditarii pentru consum",afirma analistii BCR.

Pentru Polonia prognoza Erste este de 2,2%, iar pentru Ungariade 0,3%.

Primele semnale privind modificarea estimarilor privindcresterea economica a Romaniei le-a dat FMI, care se pregateste sarevizuiasca prognoza pe acest an la 0,8%, fata de estimareaanterioara de 1,3%. Iar aceasta dupa ce in decembrie 2009, Guvernulsi Fondul conveneau sa modifice estimarea de crestere a PIB-uluidin 2010 de la 0,5% la 1,3%. Jeffrey Franks, seful misiunii deevaluare a FMI, a declarat recent ca economia va inregistra ocrestere pozitiva in al doilea semestru al acestui an, care vamarca inceputul unei relansari, considerand ca acum "economiaromaneasca este la recuperare intensiva".

De asemenea, Comisia Europeana a apreciat inca din martie caestimarea guvernului de crestere economica de 1,3% este mai degrabaoptimista.

Si analistii agentiei de rating Standard & Poor'santicipeaza ca economia Romaniei va urca in acest an cu 0,8%, inprincipal datorita cererii externe. "Estimam o usoara revenire aeconomiei in 2010, in principal datorita revenirii anticipate acererii externe. In ceea ce priveste cererea interna anticipam cava ramane la un nivel scazut din cauza consumului si investitiilorreduse in contextul inaspririi conditiilor de creditare siconsolidarii fiscale planificate de Guvern", se arata intr-unraport al S&P.

Totodata, analistii agentiei de rating apreciaza ca modelul decrestere economica din Romania s-ar putea schimba spre unul bazatmai putin pe expansiunea creditarii, comparativ cu anii dinainte deizbucnirea crizei economice.

Pe de alta parte, Raiffeisen Bank isi mentine prognoza decrestere economica de 1% pentru 2010, considerand insa Romaniaramane dependenta de ceea ce se va intampla in economia zonei euro.Pentru primul trimestru al anului, Raiffeisen estimeaza o scadere aeconomiei de -0,3 - -0,5% fata de trimestrul patru din 2009 (dateajustate sezonier) si de -3% - -3,5% fata de primul trimestru din2009.

ING a redus estimarile privind evolutia PIB-ului in primultrimestru al acestui an la -0,4%, fata de ultimul trimestru din2009. "Cifrele pe martie vor arata probabil o imbunatatiresemnificativa fata de cele doua luni anterioare din multe puncte devedere, insa aceasta ameliorare ar putea sa nu fie suficientapentru a compensa scaderile din primele doua luni."

UniCredit Tiriac are una dintre cele mai pesimiste prognozeprivind cresterea economica din acest an, de 0,4%. "Romania va iesidin recesiune in 2010, insa redresarea va fi marcata dedeteriorarea conditiilor sociale, care vor limita consumul, in timpce reluarea investitiilor va deveni vizibila din a doua parte aanului."

Un semnal de alarma nou a venit din zona sumelor in valutatrimise de romanii din strainatate, transferurile curenteinregistrand in februarie un deficit lunar de 20 de milioane deeuro, in locul excedentelor substantiale de alta data.

Totodata, executia bugetara pe primele doua luni a adus vestiproaste, scaderea veniturilor din TVA indicand o cerere internaredusa. Analistii ING considera ca atingerea tintei trimestrialeprivind deficitul bugetar ar putea sa fi fost obtinuta numai prinintarzierea unor plati publice.

Derapajul fiscal ramane unul dintre principalele riscuri pentruRomania, avand in vedere rigiditatea cheltuielilor sociale siscaderea veniturilor bugetare, pe fondul performantei economiceslabe, in opinia analistilor.

"Nu stim ce se intampla in partea a doua anului. Mai asteptamdate pana sa putem spune cu certitudine ca va fi o evolutiepozitiva a PIB in acest an. Acum, estimarile indica o crestereintre 0 si 1%, dar incertitudinea aceasta in conditiile de criza neimpiedica sa estimam o cifra exacta, pentru ca oricum este foarteprobabil sa fie incalcata. Trimestrul intai a infirmat vechileasteptari ca se va iesi din criza. Totusi, asteptam sa publiceStatistica datele oficiale", spune Lucian-Liviu Albu, doctor ineconomie.

Si anul trecut semnele de incetinire rapida a activitatiieconomice au determinat analistii, dar si institutiile financiareinternationale sa-si ajusteze in mod continuu prognozele.

BERD a remarcat intr-un raport diferenta izbitoare de peste 13puncte procentuale intre prognoza initiala a FMI care vedea ocrestere economica de 4,5% in Romania in 2009, pentru ca inoctombrie 2009 sa estimeze o cadere de 8,5%. Un ecart comparabil aaparut si intre prognozele succesive ale BERD, de la plus 3% laminus 8%. Economia romaneasca a inregistrat anul trecut o scaderede 7,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO