Eveniment

Ce spun producătorii a căror existenţă chiar depinde de capriciile vremii

Producătorii locali care au fost afectaţi de seceta de anul acesta contactaţi de ZF spun că, deşi au făcut acte de calamitate pentru a-şi recupera pagubele, nu au primit niciun răspuns din partea autorităţilor

Producătorii locali care au fost afectaţi de seceta de anul acesta contactaţi de ZF spun că, deşi au făcut acte de calamitate pentru a-şi recupera pagubele, nu au primit niciun răspuns din partea autorităţilor

Autor: Greta Bogdan

31.07.2015, 00:05 295

Întreprinzătorii locali au avut un volum de vânzări cu până la 10% mai mic faţă de anii anteriori din cauza secetei, mai ales la producţia de cereale, fructe şi legume, cele mai mici scăderi de preţuri înregistrându-se la pepenele verde care s-a vândut pe piaţă chiar şi cu 20 de bani.

„Anul acesta a fost un dezastru la producţia de pepeni şi abia am putut acoperi cheltuielile de investiţie. Am avut foarte mulţi concurenţi pe piaţă, iar preţul pepenilor a picat chiar şi la 20, 30 de bani“, spune Glinţă Aurel, administrator al unei societăţi de tip PFA din Dăbuleni.

Producătorul spune că pe cele 100 de hectare de teren pe care le are în arendă a cultivat, pe lângă pepene verde, şi cereale precum grâu, floarea-soarelui, porumb şi secară. Pe lângă pierderile pe care le-a avut la producţia de pepene, acesta estimează că porumbul va fi cel mai afectat de lipsa precipitaţiilor din acest sezon. Până acum, producătorul a vândut doar pe piaţa en-gros din Dăbuleni.

„Deşi avem sistem de irigare la pepenele verde, producţia a fost slabă, iar preţul – unul dezastruos. Din cele 3 hectare de teren pe care am semănat porumb, nu cred că o să scoatem nici investiţia iniţială. Cred că la porumb va fi catastrofal“, spune Nicu Bileru, un alt agricultor din Dăbuleni, care a cultivat pe un teren de 15 hectare cereale şi pepene verde. El mai spune că din anii ‘90 nu a mai întâmpinat astfel de probleme în ceea ce priveşte producţia sa.

Pe de altă parte, unii agricultori din Dăbuleni nu se plâng de producţia slabă de anul acesta, ci de preţul mic cu care au fost nevoiţi să-şi vândă produsele. „Ca producţie a fost bine, însă preţul pepenilor a fost mic şi nici cumpărători nu am avut. Toţi producătorii au întâmpinat aceleaşi probleme, doar pentru cei care au vândut pe pieţele mai mari din Bucureşti a fost mai bine“, spune Nicu Dragu, un agricultor care deţine 3 hectare de teren pe care cultivă porumb, grâu şi pepene verde şi pe care le vinde pe piaţa en-gros din Dăbuleni. Regiunea cea mai afectată de secetă, în acest an este Moldova. Comuna Matca, renumită pentru legumele sale, simte asta din plin.

„Producţia este mai mică faţă de anul trecut. Faţă de anii anteriori, s-a înregistrat o scădere a volumului de vânzări de 5-10%, iar cei mai afectaţi sunt agricultorii din Moldova, dar şi sudul Olteniei, unde preţul produselor scade, iar concurenţa creşte“, a declarat pentru ZF Valeriu Andrei Steriu, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputatilor.

Deputatul a mai spus că România este un exportator important la acest capitol pe piaţa din Egipt, situat în nordul Africii sau Iordania, Asia. Totodată, acesta a menţionat că producătorii români sunt afectaţi şi de ţările estice precum Ucraina şi Rusia, care au perturbat exporturile din zona Mării Negre.

Mai puţin afectate de temperaturile ridicate din această perioadă, dar şi de lipsa precipitaţiilor sunt zonele de la sud de Dunăre, unde, mai adaugă Steriu, excesul de apă din timpul iernii se resimte acum în producţiile de cereale, fructe şi legume.

„Ne-a mers foarte prost, seceta ne-a afectat şi pe lângă asta avem şi puţini beneficiari. Din cauza căldurii, fructele nu s-au dezvoltat şi am avut pierderi“, a spus Stoica Dumitru, reprezentant legal al firmei Euroconnection pe care este înregistrată proprietatea de la Matca.

Aceleaşi argumente sunt susţinute şi de alţi producători ai localităţii, printre care Tască Ion, care deţine un teren de 300 de hectare pe care a cultivat cereale, dintre care spune că doar grâul şi floarea-soarelui se aşteaptă să îi aducă profit anul acesta. „Producţia de porumb e la pământ, avem zone unde nu a plouat deloc. Cred că este cel mai prost an din ultimii 4“, a spus Tască Ion.

Dacă în alte zone din ţară agricultura a mers ceva mai bine anul acesta, la Matca, spune producătorul, a obţinut cu

800 kg de grâu mai puţin anul acesta faţă de anul trecut, iar la floarea-soarelui a avut o scădere de 1.500 kg. Printre clienţii producătorului se află grupul constănţean Brise şi compania Prutul SA.

Producătorii locali contactaţi de ZF care au fost afectaţi de seceta de anul acesta spun că, deşi au făcut acte de calamitate pentru a-şi recupera pagubele, nu au primit niciun răspuns din partea autorităţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO