Eveniment

Ce spune ambasadorul britanic la plecarea din România: Ar fi bine să investiţi mai mult în reţeaua feroviară şi să vă consultaţi cu investitorii

Ce spune ambasadorul britanic la plecarea din România: Ar fi bine să investiţi mai mult în reţeaua feroviară şi să vă consultaţi cu investitorii

Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii: Cred că este loc de a întări mecanismele de consultare între mediul de afaceri şi autorităţi înainte de a fi introduse noi reglementări

27.07.2010, 23:20 125

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, afirmă,la finele mandatului, că nivelul birocraţiei în România rămâne încăfoarte ridicat, iar problemele de infrastructură şi Codul munciisunt o barieră pentru afaceri, criticând şi faptul că autorităţilenu consultă suficient investitorii.
Într-un interviu acordat MEDIAFAX, ambasadorul britanic afirmă că adevenit mai uşor pentru o companie străină să se stabilească înRomânia, dar nivelul birocraţiei în anumite zone rămâne încă foarteridicat, iar autorităţile române trebuie să mai lucreze în aceastădirecţie.
El a apreciat totodată că trebuie întărite mecanismele deconsultare între mediul de afaceri şi autorităţi înainte de a fiintroduse noi reglementări.
"Cred că este loc de a întări mecanismele de consultare întremediul de afaceri şi autorităţi înainte de a fi introduse noireglementări. Vreau să fiu foarte explicit, nu vorbesc în acest cazde «aranjamente speciale» pentru investitorii străini, ci vorbescde mecanisme de consultare care privesc în mod egal investitoriilocali, companii autohtone, companii străine stabilite aici şicompanii care intenţionează să vină în România. Aşadar, nimeni nucere un tratament special pentru investitorii străini", a spusBarnett.
Ambasadorul a dat ca exemplu în acest sens sectorul farmaceutic şigrupul GlaxoSmithKline, arătând că investitorii au nevoie de "unprofit rezonabil" în urma investiţiei realizate şi să fieconsultaţi asupra diferitelor decizii în domeniu, precumclasificarea medicamentelor compensate şi introducerea unei noitaxe asupra producătorilor.
El s-a referit şi la problemele "permanente" de infrastructură,arătând că acestea sunt în mod inevitabil o barieră pentru mediulde afaceri, lucru acceptat de toată lumea, chiar şi de cătreguvern.
"O opinie personală este aceea că ar fi bine ca Guvernul săinvestească mai mult în reţeaua de cale ferată. Acest lucru araduce beneficii enorme în ceea ce priveşte transportul rapid demarfă, dar şi de pasageri. De asemenea, tot cât se poate de sincer,trebuie să spun că ar fi foarte benefic pentru protejarea mediului,deoarece un sistem feroviar eficient tinde să înlocuiascătransportul rutier cu un mijloc de transport mai ecologic, trenul",a spus ambasadorul.
Robin Barnett a mai atenţionat că textul actual al Codului munciieste în anumite privinţe destul de "complex" şi reprezintă un altimpediment pentru mediul de afaceri, impunându-se o reformăradicală a birocraţiei.
"Toată lumea ştie că în România, ca oriunde altundeva, corupţiaeste o problemă constantă. Cunoaştem cu toţii problemele legate demica corupţie, în special, dar aşa cum am spus şi în 2008, trebuiesă repet că în discuţiile mele cu investitorii britanici corupţiaeste un subiect care nu apare în mod normal, ei se concentrează maimult pe subiectele pe care le-am amintit. În concluzie, nu amimpresia că fenomenul corupţiei este un factor decisiv în planurileunui investitor aici, în România", a adăugat ambasadorulbritanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO