Eveniment

Ce spune Biden la reuniunea în Formatul Bucureşti 9 (B9), desfăşurată în Polonia: Statele Unite menţin angajamentul privind apărarea NATO şi susţinerea pentru Ucraina

Ce spune Biden la reuniunea în Formatul Bucureşti 9...

Autor: Mihai Draghici

22.02.2023, 16:42 66

Statele Unite menţin angajamentul privind apărarea colectivă a Alianţei Nord-Atlantice, a declarat preşedintele Joseph Biden la reuniunea în Formatul Bucureşti 9 (B9), desfăşurată în Polonia, liderul de la Casa Albă insistând pentru continuarea asistenţei militare pentru Ucraina.

"Astăzi, când ne apropiem de împlinirea unui an de la invazia Rusiei, este cu atât mai important să continuăm să fim împreună. Iar reuniunea de astăzi este o dovadă despre cât de puternici suntem. Am vrut să ne întâlnim personal astăzi, întrucât, în calitatea de membri ai flancului estic al NATO, sunteţi prima linie de apărare a NATO. Şi ştiţi mai bine decât oricine care este miza acestui conflict. Nu este vorba doar despre Ucraina, ci despre libertatea democraţiilor din întreaga Europă şi din lume. Am discutat cu preşedintele Volodimir Zelenski în cursul vizitei la Kiev, în urmă cu două zile, iar liderilor adunaţi la această masă le-am reafirmat permanent angajamentul nostru comun pentru toate aceste valori", a afirmat Biden, potrivit agenţiei MEDIAFAX, la începerea reuniunii.

"Am furnizat Ucrainei asistenţă esenţială în materie de securitate, sprijin esenţial pentru milioane de refugiaţi. (...) Vom continua sprijinul durabil pentru Ucraina, în acţiunile de apărare a libertăţii lor", a adăugat Biden.

"În ultimul an, prin aportul colectiv al liderilor ţărilor prezente la această reuniune, am consolidat şi Alianţa Nord-Atlantică. Angajamentul Statelor Unite faţă de NATO, v-am spus de multe ori şi vă spun din nou, este absolut clar. Articolul 5 este un angajament sacru din partea Statelor Unite: vom apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO. Aştept să discutăm despre noile acţiuni pe care să le demarăm, pentru a menţine alianţa noastră puternică şi pentru a descuraja în continuare agresiunile. Miza aici nu este doar Ucraina, este libertatea. Ideea că peste 100.000 de militari invadează o altă ţară, după al II-lea Război Mondial nu se mai întâmplase aşa ceva. Lucrurile s-au schimbat radical şi trebuie să ne asigurăm că le schimbăm la loc", a subliniat Biden.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO