Eveniment

Ce spune Eugen Teodorovici despre adoptarea monedei euro: Dacă ieşim clar, în Guvern, în decembrie, cu un plan pe 2024, rămâne 2024

Ce spune Eugen Teodorovici despre adoptarea monedei euro:...

Autor: Alina Botezatu

04.12.2018, 22:27 247

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a reconfirmat, marţi, că România intenţionează să propună drept dată de adoptare a monedei euro anul 2024.

„Pentru Finanţe, este important ca regulile care duc la trecerea obligatorie la euro să fie îndeplinite de fiecare stat membru. Decizia este asumată. Guvernul va prezenta şi public în decembrie un plan acţiune şi modul în care fundamentează sau propune fiecare măsură de urmat, pentru ca această măsură să fie atinsă. Pentru mine, ca Finanţe, este obligatoriu şi foarte important ca regulile sau condiţiile pentru a trece la euro să fie îndeplinite chiar şi mai devreme, dacă este posibil, pentru că acestea fac bine economiei şi arată că este o economie sănătoasă şi este ceea ce noi urmărim ca şi obiectiv. Dacă ieşim clar, în Guvern, în decembrie, cu un plan pe 2024, rămâne pe 2024”, a spus Eugen Teodorovici, la Bruxelles, în cadrul unor declaraţii pentru presa din România.

Ministrul Finanţelor se află la Bruxelles, pentru reuniunea ECOFIN şi pentru întrevederi vizând Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va deţine în primele şase luni ale anului viitor.

Oficialul de la MFP a mai făcut o declaraţie asemănătoare la începutul lunii noiembrie, confirmând intenţiile anunţate de PSD la începutul lunii martie.

În schimb, reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) inclusiv Guvernatorul Mugur Isărescu susţin că anul 2024 este mai potrivit pentru a intra în Mecanismul Cursurilor de Schimb 2 (MCS), iar anul 2026 este mai potrivit pentru adoptarea monedei euro, deoarece România poate ajunge până atunci la un grad ridicat de convergenţă cu zona euro, în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO