• Leu / EUR4.7432
  • Leu / GBP5.3799
  • Leu / USD4.2921
Eveniment

Ce spune fostul premier Adrian Năstase despre iniţiativa lui Liviu Dragnea: Ideea repatrierii aurului BNR mi se pare de bun simţ

Ce spune fostul premier Adrian Năstase despre iniţiativa lui Liviu Dragnea: Ideea repatrierii aurului BNR mi se pare de bun simţ

Autor: Catalina Iordache

3 mar 2019 188

Adrian Năstase a afirmat că, deşi e posibil ca iniţiativa lui Liviu Dragnea de repatriere a 95% din aurul depozitat de România în străinătate să fie lansată pentru a schimba agenda dezbaterilor publice legate de candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului UE, ideea este „de bun simţ”.

„Când am citit iniţiativa legislativă a lui Liviu Dragnea şi a lui Şerban Nicolae, mi-am spus, imediat, „De ce nu?”. În definitiv, România nu mai este în situaţia de la sfârşitul anilor ’90. În plus, Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, unele evoluţii recente ne arată că, în anumite situaţii, pentru diverse motive, mai întemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. În perioadă comunistă, era la modă sechestrarea unor nave româneşti pentru datorii ale unor întreprinderi de stat – considerate datorii ale statului. E adevărat, au mai plecat rezerve de aur din România la Londra. Dar asta s-a întâmplat în timpul razbuiului când tezaurul polonez a fost evacuat, cu sprijinul României, în Marea Britanie”, a scris Adrian Năstase, duminică, pe blogul personal.

Fostul premier a adăugat că este posibil ca iniţativa social-democraţilor să fi fost lansată pentru a schimba agenda publică, în contextul candidaturii Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, însă proiectul este unul „bun simţ”.

„Unii spun că această iniţiativă a fost lansată pentru a schimba agenda dezbaterilor publice – în condiţiile în care, la Parlamentul European, obiecţiile referitoare la numirea, că procuror-şef european, a Laurei Codruţa Kovesi nu avuseseră succes. Posibil... Rămâne însă chestiunea de principiu – ideea repatrierii aurului BNR – care mi se pare de bun simţ. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu a solicitat că aurul de la Moscova să fie «repatriat» la Londra, ci la Bucureşti! P.S. Poate că primăvară va reduce încrâncenarea şi ne va aduce mai multă înţelepciune...”, a conchis Năstase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi senatorul Şerban Nicolae au depus, miercuri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect prin care Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Ulterior, social-democraţii au motivat proiectul de lege al liderului PSD Liviu Dragnea, spunând că ţări precum Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elveţia, toate îşi repatriază rezerva de aur.

Principalele valute BNR - vineri, 13:35
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7432
Diferență: 0
Ieri: 4.7432
Azi: 4.2921
Diferență: 0
Ieri: 4.2921
Azi: 5.3799
Diferență: 0
Ieri: 5.3799
Azi: 4.3319
Diferență: 0
Ieri: 4.3319