Eveniment

Ce spune Gheorghe Hagi în presa internaţională, după victoriile spectaculoase ale Naţionalei U21: Fotbalul nostru îşi pierduse şcoala şi profesorul

Ce spune Gheorghe Hagi în presa internaţională, după...

Autor: Alexandru Stanila

24.06.2019, 10:51 1016

Cotidianul francez L'Equipe i-a dedicat, luni, o pagină lui Gheorghe Hagi, chiar în ziua în care fiul său, Ianis, dă unul dintre cele mai importante examene ale carierei, în meciul cu Franţa U21, decisiv pentru calificarea în semifinalele Campionatului European de tineret.

Gică Hagi a vorbit despre proiectul său de la academie, lansat în anul 2009, care a generat multe talente, unele dintre ele aflate acum în lotul României U21, dar şi numeroase trofee pe plan intern, la toate categoriile de vârstă: "Totul era plănuit, aveam viziunea mea, pe care am concretizat-o pentru a regăsi succesul. Fotbalul nostru îşi pierduse şcoala şi profesorul. Am revenit la bază pentru a lansa o generaţie mai bună ca a noastră", a declarat "Regele", în L'Equipe, citat de GSP.

În materialul intitulat "Hagi, moştenitorul Carpaţilor", francezii au lăudat munca depusă de Gică în ultimii ani, au remarcat numărul foarte mare de fotbalişti ajunşi din academia sa la echipele naţionale şi i-au realizat un portret şi lui Ianis Hagi, cel care a fost urmărit cu atenţie de tatăl său în meciurile cu Croaţia şi Anglia, de la EURO 2019: "Tatăl şi fiul în epicentrul febrei galbene ce animă meciurile tinerilor români. Ianis străluceşte pe teren, în timp ce părintele său, legenda vie a ţării, radiază în tribună, unde atrage toate privirile. Cel mai bun jucător din istoria selecţionatei naţionale, 'Maradona al Carpaţilor', găseşte cu greu loc printre suporterii care vor să discute cu el".

Gică Hagi a realizat şi o comparaţie între el şi Ianis, fiul şi elevul său de la FC Viitorul, pentru care s-a zbătut să îl aducă înapoi în ţară, după un sezon şi jumătate la Fiorentina, în prima experienţă din carieră petrecută peste hotare: "Suntem diferiţi ca joc, dar, în interior, suntem identici. Ianis e inteligent şi talentat, dar trebuie încă să progreseze. Are personalitate şi loveşte mingea bine cu ambele picioare".

La final, L'Equipe a scris că Ianis, a cărui cotă a ajuns la 6 de milioane de euro înainte de turneul final, potrivit transfermarkt.com, ar avea oferte din campionate mari, precum cele din Anglia şi Turcia.

"Ianis trăieşte acest Euro ca pe o trambulină care-l poate duce departe. E urmărit cu atenţie de cluburile din Premier League şi de Galatasaray, ultimul club al carierei tatălui. De altfel, Ianis s-a născut la Istanbul şi poartă în mod natural numărul zece", au încheiat francezii.

Ianis Hagi a fost titular în ambele partide de la EURO 2019, cu Croaţia (4-1) şi Anglia (4-2), reuşind două goluri. România U21 - Franţa U21, din ultima rundă a grupei C de la Campionatul European, se joacă luni de la ora 22:00. O remiză ar trimite ambele formaţii în semifinale. Tricolorii lui Mirel Rădoi au şi varianta unui eşec pentru a se califica, însă nu trebuie să piardă la o diferenţă mai mare de două goluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO