• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Eveniment

Ce spune mediul de afaceri despre planul de relansare economică

Ce spune mediul de afaceri despre planul de relansare economică

Mediafax Foto

02.07.2020, 08:35 172

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj:

Ca şi companie mare, mai bine aduc eu banii mei pentru o investiţie şi România mă scuteşte de la plata taxelor şi impozitelor până când investiţia este amortizată. Este varianta cea mai simplă, altfel trebuie să merg la treu sau patru instituţii ca să obţin acest caz. Ca investitor străin, aş prefera să nu plătesc taxe şi impozite pentru un număr de ani, până când banii aduşi în România sunt amortizaţi.

Eu văd România ca pe o ţară care trebuie să se transforme în hub industrial. Mă gândeam la o variantă de genul ca autorităţile locale care conduc localităţi de peste 10.000 de locuitori să fie obligate să investească într-o fabrică, indiferent în ce domeniu.

 

Dragoş Petrescu, fondator City Grill şi preşedinte în exerciţiu al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României:

Pe partea de măsuri pentru companiile mari, lucrurile sunt încă în ceaţă şi aşteptăm planificările. Cred că orizontul de timp va fi spre sfârşitul anului.

Va fi un sprijin real pentru IMM-uri şi sunt foarte aşteptate în piaţă. S-a vorbit foarte mult de acest miliard şi ne-ar plăcea să-l vedem operaţional cât mai repede, având în vedere că toate aceste companii sunt grav afectate şi au nevoie ca de aer de această injecţie de capital.

Industria ospitalităţii aşteaptă cu sufletul la gură acest program. Fără ajutor, va exista o rată consistentă de închidere, de faliment. Noi aproximăm între 20 şi 30% dintre operatori.

 

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Români (AOAR):

Este foarte bine ce îşi propune planul ca obiective. Încă din preambul se vorbeşte de schimbarea paradigmei şi orientarea spre dezvoltarea capitalului românesc.

Dacă este realist sau nu ce îşi propune guvernul, o să spun că trebuie să fie realist. Conceptual acestea sunt direcţiile. Desigur, depinzi de Uniunea Europeană ca finanţări şi depindem de pieţele pentru produsele româneşti. Ar trebui ca la fiecare 6 luni să existe o analiză a atingerii obiectivelor din program.

 

Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane (AHK România):

Mi-aş fi dorit să văd un capitol separat pentru turism. Mă bucur că am găsit cuvântul turism în document, însă mi-ar fi plăcut un capitol dedicat acestui sector. Pe lângă turism, mi-ar fi plăcut să văd şi un subiect separat legat de investiţii în imaginea României în lume, pentru că de aici ni se trag şi foloasele şi problemele.

Partea pozitivă este că era necesar un astfel de plan şi este bine că s-a făcut. România a avut mai multe strategii şi planuri şi foarte puţine au fost implementate. Nu vrem să rămână doar o hârtie şi cred că implicarea mediului de afaceri în implementarea măsurilor va ajuta.

 

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR):

Marturisesc că cea mai apreciată măsură este aceea de sprijin al microîntreprinderilor aşa numite „de subzistenţă“, prin acele granturi de 2000 euro, pentru că ele vor ajunge la zeci de mii de IMM-uri, la cele mai vulnerabile dintre companiile din România.

Remarcăm pozitiv lansarea acestui program de relansare economică, program care cuprinde principalele concepte solicitate de CNIPMMR: IMM-uri, start-up-uri, digitalizare, flexibilizarea măsurilor active de ocupare - kurzarbeit. În egală măsură susţinem că acest program trebuie să conţină şi obiective asumate clare şi bine definite.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270