Eveniment

Ce spune ministrul de Finanţe despre Bugetul pentru 2019: va fi trimis în Parlament până la mijlocul lunii decembrie

Ce spune ministrul de Finanţe despre Bugetul pentru...

Autor: Alina Botezatu

27.11.2018, 13:24 355

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, marţi, în cadrul unei declaraţii de presă, că bugetul pe 2019 va fi trimis în Parlament până la mijlocul lunii decembrie şi că va fi construit mai strâns.

„Va fi mai strict în sensul de abordare a filosofiei bugetare. Adică orice sumă care este solicitată trebuie să fie justificată foarte bine de fiecare ordonator principal de credite, pentru a dovedi foarte clar că suma se şi poate cheltui că altfel, de exemplu, anticipezi anumite investiţii, îţi faci un anumit calcul macroeconomic şi, în timpul anului, vezi, la prima, a doua rectificare şi spre final de an, că sumele nu sunt cheltuite”, a explicat Eugen Teodorovici, marţi, în cadrul declaraţiei de presă.

Ministrul Finanţelor a mai susţinut că ministerul pe care-l conduce nu taie, pentru că nu-şi permite nimeni din acest minister să taie dintr-o plată care este făcută pe baza unei facturi pe care acel minister a primit-o.

„Sunt sume necheltuite, din motive pe care le pot explica foarte bine cei care sunt la acele ministere în parte. Discuţia cu fiecare instituţie în parte se va purta în acest fel: trebuie să fie foarte bine argumentate sumele solicitate pentru anul viitor - unu, pe proiecte cu impact real în economie în 2019 şi să şi vedem că ele se şi cheltuie în 2019”, a detaliat Teodorovici.

Oficialul de la MFP a menţionată că bugetul va fi finalizat în următoarele zile şi încă se discută dacă va fi inclusă reducerea TVA de 18% şi eliminarea impozitului pe dividende. Acesta a mai confirmat că bugetul pentru 2019 include creşterea punctului de pensie cu 15%, de la 1 septembrie 2019, iar impactul acestei măsuri pentru 2019 este de 8,4 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO