Eveniment

Ce spune ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, despre Directiva europeană privind accizele la alcool şi ţigări: Nu vor creşte taxele în viitorul apropiat

Ce spune ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, despre...

Autor: Alina Botezatu

05.04.2019, 11:44 542

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că discuţiile pe marginea Directivei privind produsele accizabile, precum alcool sau ţigări, prin care ar putea fi introduse cote fixe la nivel european, au fost intense, dar nu crede că se va ajunge la creşteri de preţuri.

„Ştiţi foarte bine că propuneri pot să fie, important este să fie discutate şi acceptate de toţi miniştrii de Finanţe”, a declarat, vineri, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, înaintea reuniunii Eurogrup şi reuniunii informale a miniştrilor de finanţe (ECOFIN), despre discuţiile privind Directiva pentru produsele accizabile.

„Punctul meu de vedere, ca ministru de Finanţe şi astăzi preşedintele ECOFIN-ului, cred că orice fel de discuţie vizavi de noi taxări, noi cote de taxare trebuie să se discute într-un cadru foarte larg şi amănunţit, pentru că nu putem să ne jucăm cu astfel de lucruri la nivel european. Este foarte important să avem o abordare unitară la nivel european. Au fost discuţii foarte aprinse în care Comisia a venit cu propunerea de schimba mecanismul de vot în cazul taxării, asta probabil că şi din dorinţa statelor mai mari care ar dori să impună o decizie şi fiind, poate, deranjate de statele mai mici, care pot bloca un astfel de proces. Sunt discuţii foarte intense, dar nu se va ajunge totuşi la o creştere de taxe în viitorul apropiat”, a afirmat Teodorovici.

Ministerul Finanţelor Publice organizează vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), miniştrii de Finanţe din UE, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

La eveniment vor participa peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniştrii de Finanţe din statele membre UE, Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor UE.

Ziua de vineri debutează cu reuniunea Eurogrup, condusă de preşedintele Mario Centeno, la care participă miniştrii de Finanţe ai celor 19 state din zona euro, urmată de reuniunea Eurogrup în format extins, cu toţii miniştrii de Finanţe din UE. În cadrul celei de-a doua întâlniri se va discuta despre conectarea „Semestrului European” cu finanţarea din bugetul UE, iar unul dintre cele mai importante subiecte este foaia de parcurs pentru începerea discuţiilor politice pentru EDIS (sistemul european de asigurare a depozitelor).

Vineri după-amiază, miniştrii de Finanţe şi guvernatori băncilor centrale au programată prima sesiune de lucru a reuniunii informale ECOFIN, prezidată de ministrul român de resort, Eugen Teodorovici. În cadrul acesteia vor fi abordate teme precum priorităţile următorului ciclu instituţional şi calea de urmat pentru Uniunea Pieţelor de Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO