Eveniment

Ce spune ministrul Muncii despre Legea pensiilor: Mergem pe principiul - pentru muncă egală, pensie egală

Ce spune ministrul Muncii despre Legea pensiilor: Mergem...

Autor: Diana Grigore

26.11.2018, 19:27 70

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, după ce Senatul a adoptat Legea pensiilor, că aceasta repară multe inechităţi şi că speră ca pâna la finalul anului să intre în vigoare. Ministrul susţine că legea se bazează pe principiul contributivităţii „pentru muncă egală, pensie egală”.

„Această lege repară multe inechităţi existente în lege şi mergem pe principiul fundamental al contrubutivităţii şi anume pentru muncă egală, pensie egală. Sunt multe chestiuni care sunt reparate aici. Pentru că am fost directorul unei Case de Pensii pot să vă spun că avem probleme cu sporurile asupra cărora pensionarii nu mai puteau găsi documente din lipsa arhivelor, cu un nou sistem de calcul al pensiei, cu majorări clare şi specificate foarte bine şi respectate în principal acele majorări din programul de Guvernare. Este un vot important, noi ne dorim ca până la finalul anului să adoptăm această lege foarte importantă pentru noi şi pentru români”, a declarat după şedinţa de plen a Senatului, ministrul Muncii, Marius Budăi.

El a fost întrebat când poate primi prima pensie o persoană care a primit decizia de pensionare în luna noiembrie.

„Pensia se plăteşte lună pe lună. Nu plătim ca la salarii. În luna decembrie se iau pensiile aferente lunii noiembrie. Pentru a putea realiza acest deziderat avem nevoie ca până pe data de maxim 10 noiembrie să avem transmise către Casa Naţională toate calculele. Sunt mulţi paşi care trebuie repectaţi. Clar că după data de 10 când intră o decizie de recalculare, o decizie de pensie nouă, orice tip de decizie de acest fel, clar că va intra în luna următoare, în calendarul stabilit pentru următoarea lună. Prima dată când se pune în plată decizia de pensionare, de la data intrării în vigoare a deciziei până atunci primeşte toţi banii. Este o procedură de foarte mulţi ani”, a adăugat Budăi.

Senatul a adoptat luni, cu 81 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 8 abţineri proiectul privind sistemul public de pensii.

Guvernul a adoptat, în şedinţa din 10 octombrie, noul proiect al Legii Pensiilor.

Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR): 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii.

Din anul 2022, Valoarea Punctului de Referinţă va fi indexată, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale. De altfel, pensiile nu mai sunt purtătoare de CAS şi CASS, aceasta fiind una dintre primele măsuri adoptate după schimbarea guvernării din 2016, a precizat Ministerul Muncii.

Noul proiect introduce sintagma contribuţii „datorate şi plătite”, pentru calculul pensiei. Asta ca urmare a faptului că, în trecut, au fost numeroase cazurile în care angajatorii nu achitau taxele către stat.

Pentru a nu dezavantaja angajaţii, noua prevedere va fi luată în calcul doar pentru perioadele lucrate ulterior anului 2021, atunci când legea va produce efecte complete. Angajaţii nu vor fi penalizaţi pentru perioade lucrate anterior anului 2021, în cazurile în care angajatorii nu le-au achitat taxele.

În paralel, proiectul de lege prevede şi debirocratizarea şi accesul online la informaţiile despre propriile contribuţii. Astfel, ANAF va transmite către Casa Naţională de Pensii Publice sumele datorate şi plătite pentru fiecare salariat. Cetăţenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obţinut şi sumele achitate drept contribuţii. În cazul în care vor constata ca angajatorii nu le achită contribuţiile vor putea sesiza organele abilitate.

Printre noutăţile aduse de această iniţiativă legislativă se numără introducerea masteratului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare.

În proiectul noii legi este menţinut contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuşi, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege poate fi plătit doar pentru 5 ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani.

Proiectul de lege urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO