Eveniment

Ce spune Olanda cu privire la intrarea României în spaţiul Schengen: Răspunsul pe moment este nu. Acest proces necesită timp

Ce spune Olanda cu privire la intrarea României în...

Autor: Mihaela Ionita

12.10.2022, 14:59 347

Olanda este ultimul stat care nu şi-a precizat clar poziţia faţă de dorinţa României de a intra, în 2022, în spaţiul Schengen. Ambasadorul Olandei la Bucureşti a declarat pentru Europa Liberă că răspunul nu ar fi unul pozitiv, pentru moment.

Roelof van Ees, ambasadorul în România al Ţărilor de Jos, a declarat pentru Europa Liberă, care este poziţia oficială a ţării sale cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen.

Răspunsul acestuia nu a fost unul concret, cu atât mai puţin afirmativ: „Poziţia olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerinţele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informaţii actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”.

Potrivit declaraţiei, Olanda va ţine cont de un aspect important în momentul în care va lua decizia, şi anume progresele Bucureştiului în domeniul Justiţiei şi al statului de drept din România. De asemenea, România trebuie să respecte normele care se referă „atât la implementarea acquis-ului Schengen, cât şi la statul de drept (MCV)”.

Cu toate acestea, răspunul Olandei ar putea fi afirmativ, însă, după ce situaţia României va fi analizată. „Când aceste informaţii sunt disponibile, trebuie să cântărim acele informaţii, şi la nivel politic. Acest lucru necesită timp”, a precizat Roelof van Ees.

Posibila aprobare a Olandei pentru aderarea României trebuie să fie acceptată şi de parlamentul din Haga, oraşul în care sunt sediile instituţiilor guvernamentale şi legislative din Ţările de Jos. „Guvernul olandez va solicita aprobarea prealabilă a parlamentului olandez cu privire la o decizie privind aderarea la Schengen”.

Premierul Olandei, Mark Rutte, vizitează miercuri România. Vizita acestuia are loc cu două luni înainte de un vot decisiv în Consiliul UE pentru o eventuală aderare a României la spaţiul Schengen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO