Eveniment

Ce spune un membru în Comisia LIBE, despre votul în cazul Kovesi: Unii au votat emoţional

Ce spune un membru în Comisia LIBE, despre votul în...

Autor: Ana Petrescu

27.02.2019, 14:03 757

Eurodeputatul PSD Gabriela Zoană, membru în Comisia LIBE unde Laura Codruţa Kovesi a fost pe primul loc la votul pentru funcţia de procuror-şef european, a declarat pentru MEDIAFAX că „unii au votat emoţional, alţii după cum au considerat”. 

„Este opţiunea până la urmă individuală a eurodeputaţilor prezenţi în sală. Au lipsit mulţi eurodeputaţi. Cei care au lipsit, unii au fost substituiţi, alţii nu au fost substituiţi şi nu a votat nimeni în locul lor. E opţiunea deputaţilor prezenţi în sală. E absolut firescă să respectăm votul fiecăruia. A fost un vot secret. Unii au votat emoţional, alţii au votat fiecare după cum a considerat. Fiecare a votat conform criteriilor pe care în mod normal şi le-a stabilit fiecare. Sau în urma audierii de ieri (marţi – n.r.). Am auzit multe persoane care ar fi votat emoţional. Iarăşi este o chestiune pe care este greu să o comentăm pentru că este votul individual. A fost un vot secret. Procedura a fost pe bază de bilete, nu a fost electronică. Fiecare a bifat candidatul pe care l-a preferat. Deci nu a exista opţiunea să dai un punctaj tuturor candidaţilor. Nu a fost o decizie, să spunem, strict profesională în urma analizei dosarului profesional al fiecărui candidat”, a afirmat Gabriela Zoană, miercuri, pentru MEDIAFAX.

Europarlamentarul PSD a adăugat că până la urmă a fost un vot politic în Comisia LIBE deoarece toţi eurodeputaţii fac parte din grupuri politice.

„Este un vot care a fost dat într-o comisie a PE, Comisia pe justiţie într-adevăr, dar este până la urmă un vot politic, pentru că au votat până la urmă eurodeputaţi care aparţin de diverse grupuri politice. La Consiliul UE nu a fost un vot politic, pentru că acolo au votat ambasadorii, însă în Parlament, reprezentanţii, absolut toţi, sunt oameni politici”, a conchis Zoană.

Despre singurul vot alb dat în şedinţa Comisiei LIBE, aceasta a explicat că semnificaţia este faptul că o persoană s-a abţinut.

„Există eurodeputaţi care nu sunt de acord cu instituţie, nu consideră că este utilă”, a explicat Zoană.

Laura Codruţa Kovesi a primit cele mai multe voturi în comisia LIBE, şi anume, 26 de voturi. Jean-François Bohnert a primit 22 de voturi şi un vot Andres Ritter.

Preşedintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a anunţat după vot că va transmite o scrisoare către şeful Conferinţei preşedinteţilor pentru a îi anunţa rezultatul, iar pe baza mandatului Conferinţei preşedinţilor va începe negocierile cu Consiliul UE pentru un acord cu privire la candidatul pentru şefia Parchetului European.

Laura Codruţa Kovesi a primit, marţi, cele mai multe voturi şi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT), şi anume 12, faţă de Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter, care a primit un vot.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO