♦ Inflaţia a crescut uşor în august, la 15,3% ♦ În aceeaşi vreme, piaţa muncii continuă să se încordeze, cu şomajul în scădere ♦ O lucrare dură a unor economişti americani spune că fără un şomaj aproape dublu decât cel actual în America, inflaţia nu ar scădea spre nivelul optim.
Un studiu foarte dur al unor economişti americani spune că fără un şomaj aproape dublu decât cel actual, inflaţia nu ar scădea la 2% în SUA. În România, cu inflaţie de 15%, dacă se păstrează proporţiile, ar însemna o creştere a şomajului până la peste 10%, adică practic să îşi piardă locul de muncă circa 430.000 de angajaţi, pentru ca majorarea preţurilor să frâneze la nivelurile optime.
Este o constatare dură a economiştilor americani: este nevoie de mai mulţi oameni fără loc de muncă pentru ca preţurile să scadă, iar acest lucru ar putea fi tolerat de către Fed, banca centrală americană. Spre deosebire de Banca Naţională a României (BNR), Fed are ca responsabilitate şi şomajul. Mecanismul este simplu: dacă oamenii nu au loc de muncă, nu au bani de cheltuit, deci cererea scade, iar preţurile frânează.
În acest sens, economiştii americani spun că ar putea fi nevoie de tolerarea unui nivel dublu al şomajului timp de doi ani, ca inflaţia din SUA să ajungă în ţinta băncii centrale.