Eveniment

Ce trebuie să ştie părinţii despre siguranţa utilizării internetului: 90% dintre copiii români folosesc cel puţin o reţea de socializare

Ce trebuie să ştie părinţii despre siguranţa...

Autor: Mihaela Pascari

16.02.2017, 00:04 392

Consilierea copiilor de la vârste mici, comunicarea „fără bariere” cu părinţii, dar şi cu consilierul şcolar sunt doar câteva soluţii pentru a combate riscurile la care sunt supuşi copiii atunci când folosesc internetul.

„Părinţii ar trebui să înveţe să comunice fără bariere cu copiii lor încă de la vârste mici. Este foarte important să ai încredere, să fii deschis, să  îţi cunoşti copilul în fiecare zi, pentru că la el anumite stări sau preocupări se văd imediat. Dacă părintele comunică deschis, dacă îl susţine în ceea ce face şi ştie ce se întâmplă cu copilul lui, atunci este destul de uşor să îi dea sfaturi şi în această direcţie”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Salvaţi Copiii, 90% dintre copiii români folosesc cel puţin o reţea de socializare, 33% dintre ei având informaţiile vizibile în mod public.

În acelaşi timp, 47% dintre copii susţin că au vorbit cu persoane necunoscute pe internet, iar 27% spun că s-au întâlnit faţă în faţă.

Pentru a promova siguranţa pe internet pentru copii şi adolescenţi, Organizaţia Salvaţi Copiii desfăşoară activităţi de formare şi ateliere pe teme legate de siguranţa online dedicate copiilor, părinţilor, dar şi specialiştilor.

De asemenea, o altă metodă de a combate riscurile cărora sunt supuşi copiii atunci cânt folosesc internetul, este „Ora de net”, platformă creată de Organizaţia Salvaţi Copiii, legată folosirea tehnologiei, dar şi o linie de raportare, unde oricine poate relata conţinutul ilegal întâlnit pe paginile web româneşti.

Programul creat de echipa Salvaţi Copiii se dezvoltă atât în direcţii de conştientizare, de educare şi formare a copiilor, cât şi siguranţa utilizării internetului sau consiliere privind situaţii dificile întâmpinate pe internet.

„Consilierea mediată pe internet sau prin telefon este realizată de către doi operatori, este vorba de o consiliere vastă pe mai multe teme. În cadrul subiectelor sunt mai multe tematici, pot fi întrebări generaliste despre internet sau situaţii în care un copil sau un adult s-a confruntat cu astfel de situaţii”, a spus Ovidiu Măjină, coordonator al platformei „Ora de net”.

Prin intermediul programului dedicat siguranţei copiilor pe internet, doar anul trecut activităţile de informare au cuprins 60.000 de copii şi peste 14.000 de specialişti şi profesori. La linia de consiliere, operatorii au oferit sfaturi unui număr de circa 1.100 de apelanţi.

În ceea ce priveşte numărul de consilieri şcolari din România, Gabriela Alexandrescu spune că numărul este insuficient, în special pentru că în unele şcoli un singur consilier activează simultan în mai multe şcoli.

„Nu este suficient numărul de consilieri şcolari care sunt la momentul de faţă, noi am evidenţiat această lipsă. Sunt cazuri în care un consilier şcolar trebuie să meargă la 2-3 şcoli pentru a-şi acoperi această normă. Noi am propus înjumătăţirea normei. Am fi dorit ca acest consilier şcolar să nu aibă normă de cadru didactic pentru că el este şi profesor care predă, dar face şi consiliere. Aceste două roluri vin în contradicţie pentru că pe de o parte predă o anumită  materie şi pune note şi pe de altă parte trebuie să consilieze”, a explicat Gabriela Alexandrescu. Potrivit normelor Ministerului Educaţiei, un singur consilier şcolar consiliază aproximativ 800 de elevi.

De aceeaşi părere este şi Ovidiu Măjină, el spune că din perspectiva de siguranţă online ar fi mai bine dacă ar fi un număr mai mare de consilieri care să poată prelua şi această problematică. „Noi ne adresăm şi consilierilor şcolari şi considerăm că în şcoală este necesar să fie astfel de persoane care să poată identifica potenţiale riscuri”, a spus Ovidiu Măjină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO