Eveniment

Ce urmează după alegerile de duminică. Cum va reusi Nicusor Dan sa-si faca o echipa care sa livreze ce a promis: administratia in slujba oamenilor?

Ce urmează după alegerile de duminică. Cum va reusi...

Autor: Iulian Anghel

20.05.2025, 00:07 332

Nicuşor Dan, preşedintele ales duminica trecută, va depune jurământul în faţa Parlamentului la 26 mai. Apoi, preşedinte cu un mandat deplin, Nicuşor Dan, va desemna un prim-ministru ♦ Nicuşor Dan a spus, de mai multe ori, că-l va desemna premier pe preşedintele Senatului României, Ilie Bolojan, actualmente preşedinte interimar al României.

Situaţia noastră de azi este com­plicată. Preşedintele este interi­mar, premierul este interi­mar, parla­mentul este nimeni nu mai ştie cum, pentru că nu există ceea ce se cheamă „majoritate parla­mentară”.

Potrivit Constituţiei, preşedintele numeşte un premier. În zece zile de la numire, premierul trebuie să vină în faţa Parlamentrului cu programul de guvernare şi cu numele miniştrilor cabinetului. Iar Parlamentul decide. Da sau nu. Dar pentru un „da”, preşedintele trebuie să aibă o majoritate  palamentară.

Care va fi aceasta? Greu de spus azi. Preşedintele PSD nu mai are viaţă lung în fruntea partidului. Va rămâne la guvernare PSD? Va sprijini, din opoziţie, un guvern minoritar? Eşecul PSD este evident şi tragic, până la urmă, pentru cel mai puternic partid din România. Dar orice început are şi un sfârşit.

Pentru Dan, ziua de duminică a fost un început. Dar începutul s-a stins când s-au ivit zorile. Euforia victoriei s-a stins deja în ziua de luni. Mandatul preşedintelui Dan seamănă cu cel al preşedintelui Constantinescu. Multă euforie în stradă, însă situaţia economică plăpândă i-ar putea şubrezi mandatul. Situaţia economiei nu este rea, dar aşa o percep oamenii. Iar preşedintele va plăti, pe parcursul anilor, dacă percepţia oamenilor nu se îmbunătăţeşte.

Aşadar, după 26 mai, când preşedintele ales va depune jurământul în faţa Parlamentrului, el va desemna un premier care va veni în faţa aceluiaşi Parlament cu un program de guvernare. Şi, sigur, cu o listă a minişrtilor care vor fi audiaţi de comisiile de specialitate ale Legislativului. Atunci vom şti care este majoritatea parlamentară care va susţine guvernul şi, desigur, il va susţine pe preşedinte. Adică vom şti, mai clar, cine va susţine guvernul, în funcţie de ce miniştri vor fi numiţi din rândul fiecărui partid. Cu siguranţă UDMR va fi la guvernare pentru că votanţii din rândul maghiarilor au votat masiv cu Nicuşor Dan (90% în Ungaria şi între 70 şi 80%, în judeţele româneşti în care maghiarii au o pondere importantă). Moldovenii cu cetăţenie română au votat masiv cu Dan, la rândul lor, şi, având în vedere acest fapt, relaţiile dintre cele două ţări se vor strânge şi mai mult. Dar ei nu au un partid aici. Liberalii vor rămâne în guvern, dacă Bolojan va ajunge prim minisrtru. Este posibil ca şi PSD să rămână, după ce-şi va vindeca rănile.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels