Eveniment

Ce urmeaza dupa cadere? 20 de sperante si 20 de temeri pentru 2010. Asteptam comentariile voastre!

03.01.2010, 20:19 27

Cele mai mari temeri

1. Imposibilitatea platii datoriilor catre banca si catre altifurnizori atat de catre populatie cat si de catre companii.

2. Cresterea cursului pana la 4,5-4,7 lei ar fi cea mai proastaveste atat pentru populatie, cat si pentru companii, indatorate maiales in euro.

3. Pierderea locurilor de munca, mai ales in sectorul bugetar,dupa ce sectorul privat a disponibilizat sute de mii de oameni.

4. Cresterea impozitelor si taxelor, eventual a taxei pevaloarea adaugata sau a impozitului pe venit, ceea ce ar reduceconsumul si ar indeparta investitorii.

5. Scaderea veniturilor la buget in conditiile in care statulestimeaza o crestere a veniturilor bugetului consolidat cu 9% in2010.

6. Scaderea salariilor prin zile de concediu fara plata sau inmod direct.

7. Intarzierea platii pensiilor si salariilor din sectorul destat, ceea ce va antrena reducerea drastica a consumului siproteste de strada.

8. Cresterile de preturi la benzina, alimente, energie electricaca urmare a majorarii accizelor si a eliminarii unor subventii.

9. Cresterea deficitului bugetar peste limitele convenite, ceeace poate atrage intreruperea finantarii de la FMI sau scaderi derating.

10. Falimentele si insolventele in lant ale companiilor, maiales ale celor cu actionariat romanesc.

11. Cresterea numarului de executari silite in imobiliare,dificultati la plata ratelor pentru case de catre persoanelefizice.

12. Incoerenta si ineficienta administratiei publice, care potindeparta investitorii.

13. Posibile miscari sociale si proteste in strada in cazul incare au loc disponibilizari in masa.

14. Taierea cheltuielilor pentru investitii in infrastructura,in pofida angajamentelor guvernului.

15. Restructurari si taieri de cheltuieli in sistemul bancar,care va incepe sa scoata la iveala creditele neperformante.

16. Scaderea consumului in continuare, ca urmare a temeriipopulatiei de a cheltui in conditiile incertitudinilor de pe piatamuncii.

17. Criza de lichiditate cu care se lupta companiile sa seacutizeze, bancile restrangand drastic liniile de finantare.

18. Degringolada pe scena politica daca actualul guvern nu poatetrece bugetul prin Parlament sau cade printr-o motiune decenzura.

19. Recaderea pietelor din Vest, dupa ce sunt oarecare semnalede revenire, ceea ce va opri relansarea exporturilor.

20. Inrautatirea perceptiei asupra tarilor din regiune dacaGrecia declara moratoriu asupra datoriei externe sau una din tarilebaltice accepta devalorizarea monedei.

De unde ar putea veni vestile bune

1. O revenire a exporturilor pe baza revenirii economiilor dinEuropa Occidentala, ceea ce va antrena industria constructiilor demasini, de mobila sau cea textila.

2. Mentinerea la un nivel inalt a exporturilor Dacia pe bazacomenzilor din Europa de Vest.

3. Productia Ford sa prinda viteza si sa conteze in cadrulexporturilor Romaniei.

4. Cresterea Bursei de Valori in continuare, dupa un parcurs bunin 2009.

5. Intrarea banilor de la Fondul Monetar International in timputil pentru ca Ministerul de Finante sa nu fie nevoit sa seimprumute mai scump pe pietele financiare.

6. Scaderea preturilor si chiriilor la apartamente si case, ceeace le va face mai accesibile pentru angajatii din sectoarele maiputin afectate de criza.

7. Scaderea chiriilor la spatii comerciale, ceea ce poateantrena deschiderea de noi businessuri.

8. Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor de la UniuneaEuropeana.

9. Investitiile private in energie si stabilirea strategieienergetice pentru urmatorii ani, ceea ce va permite companiilor destat sa inceapa investitiile.

10. Continuarea angajarilor in centrele de servicii IT sau deoutsourcing, pana acum neafectate de criza ca urmare a avantajuluidiferentelor de salarii.

11. Posibila reluare a creditarii, care a inghetat in 2009.

12. Eliminarea impozitului minim pentru unele categorii decompanii in 2010.

13. Extinderea programului Rabla si pentru persoanelejuridice.

14. Reluarea exporturilor de mobila in Uniunea Europeana caurmare a revenirii economiilor mari din Vest.

15. Scaderea dobanzilor la credite daca BNR va fi suficient deferma sa reduca in continuare dobanda de referinta.

16. Mentinerea investitiilor straine macar la acelasi nivel cain 2009, ceea ce va crea locuri de munca si va aduce bani ineconomie.

17. Mentinerea remiterilor de la muncitorii romani dinstrainatate la acelasi nivel ca in 2009.

18. O eventuala productie agricola macar la nivelul din 2009daca precipitatiile se vor mentine ca in aceasta iarna.

19. Revenirea in investitii a banilor antreprenorilor romanicare in 2009 au preferat sa detina lichiditati.

20. Reluarea fuziunilor si achizitiilor dupa ce catevatranzactii de la sfarsitul anului trecut au aratat care sunt noilerepere de pret.

Anul care urmeaza va fi la fel de complicat ca si 2009 in a-ideslusi tendintele. Cu certitudine insa se poate spune care suntcele mai mari temeri si care sunt cele mai mari sperante alemediului de business. La inceputul anului trecut, Ziarul Financiara numit 2009 anul incertitudinii. Mari intrebari se profilau inianuarie 2009, la care ne uitam acum chiar mirati ca erau dileme:Vom avea crestere economica? Va ingheta creditarea? Va scadeaexportul? Dar daca vartejul incepuse deja din octombrie-noiembrie2008, ne gandeam ca puteam scapa? Acum, furtuna externa a trecut,dar cresterea ramane incerta. Pentru Romania, Ziarul Financiarafirma ca 2010 va fi anul temerilor, dar si al sperantelor. Oameniise tem pentru joburi, companiile ca nu vor putea supravietui. Darorizontul nu este parca atat de negru ca acum sase sau opt luni.Oarecare vesti bune se intrevad: exporturile ar putea reluacresterea, dobanzile ar putea scadea, bursa ar putea creste,fondurile europene ar putea fi absorbite mai bine.

Sorin Paslaru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO