Eveniment

Ce vinuri bem în weekendul 21-22 martie, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele VINARIUM IWCB

20.03.2020, 17:16 600

Nimeni nu poate ignora contextul actual creat de faimosul virus. Ar fi fost firesc – poate - să-mi spun şi eu părerea. N-o s-o fac. Deja suntem sufocaţi de păreri, suntem infectaţi de păreri. Dacă ar fi să-mi dedic viaţa unui vaccin, acesta ar fi ”antipărerismul-forte”. Părerismul ne ţine departe de succes şi, mai nou, va contamina (şi distruge) economia.

Aşa că, în lipsa unor concluzii şi iniţiative bazate pe logica ştiinţifică, pe măsuratore, pe modelul matematic, pe... curentul filosofic, mai bine vorbim de vinurile noastre. Magazinele online funcţionează şi curierii (încă) mai livrează. Restaurantele şi-au încropit (sau consolidat, cele care aveau deja) propriile servicii de livrare. Ba, de curând, producători şi importatori şi-au arătat disponibilitatea de a face livrări.

Mai cu o glumă, mai cu-n zâmbet, toţi cei pomeniţi mai sus încearcă să ţină legătura cu Dvs. Să vândă. Este firesc. Nu îmi pot permite să vă îndemn să cumpăraţi din compasiune sau să vă înscrieţi în noul ”spirit de solidaritate”.

[…]

Nici vorbă. Aveţi - sunt sigur - propriile gânduri şi turbulenţe în activitate (Vă doresc să fie cât mai mici şi de durată cât mai scurtă!).

Vă îndemn, însă, în a vă păstra statutul, libertatea interioară şi bucuria gustului. Da, cu vinul le-mpliniţi pe toate.

Sigur că ne-am putem gândi - la un pahar - de ce nu avem testere suficiente. Şi dacă nu avem, de ce nu facem? De ce nu se realizează în ţară ventilatoare (în esenţă, un motor electric, o bielă manivelă şi un cilindru sau o minge elastică)? Sau, de ce, în locul părerilor, nu testăm medicamentul pe care unii le-ar credita ca benefic? 1000 de fiole (sau cât ar fi relevant statistic), 1000 de voluntari. Dacă dă rezultate sub 5%, spunem: Oameni buni, am măsurat, nu facem nimic cu acest medicament (Polidin, să zicem). Sau: Doar 20% din cei incluşi în experiment au reacţionat pozitiv în sensul cercetării noastre. Ok, ne hotarâm, fiecare dintre noi, dacă e important sau nu acest procentaj. O altă variantă: Peste 60% din subiecţi au fost imunizaţi (sau trataţi, în funcţie de ce se testează). Îl fabricăm! (şi îl dăm sigur şi la export). Cel puţin pentru intern, starea de urgenţă ar permite ocolirea multor obstacole... birocratice.

Cum spuneam, am putea să ne gândim la toate astea... dar ne-am hotărât să rămânem la paharul nostru şi, în aşteptarea epuizării energiilor nocive, ne înarmăm cu gânduri pozitive, ne proiectăm în zilele de vară călătorind în Lumea Vinului.

 
  1. Penfold’s Grange 2013

Nu e un vin ieftin. Nu mă certaţi. Vă rog să nu mă legaţi de zicala cu ”ţara arde...”.

Dacă puteţi, dacă nu ”rupeţi” (prea mult) din alte capitole de buget familial, încercaţi-l! Îl veţi ţine minte toată viaţa. Chiar dacă nu nu sunteţi adeptul structurilor mai grele, vinul este, în sine, un... eveniment. Fiecare papilă va reţine timp de zeci de secunde, zeci de gusturi şi combinaţiile dintre ele.

Am petrecut ultima experienţă cu acest vin acum vreo doi ani. În timp, am avut ocazia (privilegiul) să degust mai mulţi ani de producţie. Niciodată, niciun an de recoltă, nu a coborât cu nicio câtime ştacheta perfecţiunii. Păstrez în memorie, aş putea spune că simt pe limbă, fiecare sorbitură din acest reper universal al vinificaţiei. Pentru că trăim vremurile acestea cu restricţii, mi se pare că nu greşesc daca vă invit să-l luaţi de pe net, într-un fel în care nu sunteţi expuşi la niciun risc: www.vinmagazin.ro

 
  1. Salentein Barrel Selection Malbec 2018

Sunt fan Malbec. Malbec argentinian. Salentein a găsit formula ideală pentru fiecare palier de preţ, pentru fiecare gamă. În Barrel Selection avem de-a face cu o operă de artă. O operă de artă vie. În desfăşurare. Cred că din acest motiv putem vorbi de o apreciere critică, dar şi de un transfer de emoţie.

Mă raportez cu seriozitate la cei care spun că vinurile foarte bune sunt (şi) cele cu mai multă subtilitate. Îmi îndrum învăţăceii să ia seama că ”discreţia” nu înseamnă lipsa calităţii. Cu toate acestea, sunt rareori ”calculat” când mă-ntâlnesc cu acest Malbec, deloc discret.

E, cumva, ca-n dragoste. Când te îndrăgosteşti... te-ndrăgosteşti. Spună lumea ce o vrea...

www.vinexpert.ro

 
  1. Viile Metamorfosis, Via Marchizului - Negru de Drăgăşani 2017

Noi avem o mică problemă cu denumirile anumitor soiuri, cu locul de origine şi cu vinurile care le poartă numele.Vă propun să sărim peste acest lucru astăzi.

Negru de Drăgăşani... din Dealu Mare, de la Metamorfosis, este un campion al soiului. N-ar trebui să fie băut de cineva care n-a condus o maşină clasică, fără servodirecţie, care nu a ţinut în frâu un cal, care să nu se fi aruncat în apă de la câţiva metri înălţime, de cineva care să nu fi ridicat o velă sau care nu ştie să danseze. Nu, nu i s-ar putea întâmpla nimic acestui om, doar că nu ar şti cu ce să compare senzaţia indusă de vin: combinaţie senzorială (tactilul inclus), respiraţie mai profundă şi câteva puncte în plus la... puls.

Intens, succesiune (neanticipabilă) de stimuli în miros şi în gust. Şi în post gust.

E atât de aproape... www.vinmag.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO