Eveniment

Ce vor investitorii străini de la noul parlament: reformarea şi profesionalizarea statului, investiţii în educaţie, care înseamnă viitoarea forţă de muncă

Ce vor investitorii străini de la noul parlament:...

Autor: Răzvan Botea

06.11.2020, 09:00 293

Majoritatea partidelor mari din România şi-au prezentat planul de guvernare cu care vor merge la alegerile generale, care vor avea loc pe 6 decembrie. Dragoş Anastasiu, preşedintele AHK România (Camera de Comerţ Româno-Germană), este de părere că partidele ar trebui să aibă în planul de guvernare şi măsuri pentru reformarea şi profesionalizarea aparatului de stat.

„Mi-aş dori să văd în programele de guvernare ideea de reformă a statului. Există nişte iniţiative pe care mediul de afaceri le-a aplaudat. Avem nevoie de o restructurare şi de o profesionalizare a acestei zone. Va fi greu să mergem mai departe fără aceste reforme”, a spus el.

Investitorii germani sunt cei mai mari investitori străini în România, după volumul de investiţii străine directe. Soldul investiţiilor care provin din Germania se ridică la 13,1 mld. de euro şi reprezină aproape 15% din totalul investiţiilor străine directe din România, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Într-una din rarele ocazii ca partidele să îşi prezinte la aceeaşi masă programele economice, AHK România a organizat o videoconferinţă în care reprezentanţii partidelor au prezentat câteva puncte din planul de guvernare.

„Aş mai vrea să văd investiţii în educaţie, în forţa de muncă în general, inclusiv cea de la stat şi în special în zona de mindset, pentru că România are nevoie de o revoluţie a mentalităţii. Îmi doresc că planurile finale de guvernare să apară şi cu input din partea mediului de afaceri”, a mai spus Dragoş Anastasiu.

Sebastian Burduja, secretar de stat în guvern şi candidat PNL pentru alegerile din decembrie, a spus în cadrul evenimentului că printre priorităţile din planul de guvernare al partidului se află investiţiile în cercetare-dezvoltare şi investiţiile verzi.

„Pe termen mediu şi lung ne-am străduit să transformăm această criză într-o oportunitate de a schimbă modelul economic românesc dintr-unul prociclic, bazat pe consum, într-unul bazat pe investiţii. Pentru a putea cheltui este important să producem şi să investim”, a spus el.

Ştefan Radu Oprea, parlamentar PSD, a spus că programul de guvernare al partidului, care este în dezbatere publică, nu prevede nicio creştere de taxe sau impozite şi că guvernarea social-democrată se va baza pe sprijinirea producţiei locale pentru reducerea deficitelor gemene – de cont curent şi bugetar.

„Taxele şi impozitele nu vor creşte. <<Fabricat în România>> este un program care se adresează tuturor companilor care produc în România, indiferent de originea capitalului. Este un program pentru toate companiile care lucrează în această ţară”, a spus el.

Claudiu Năsui, parlamentar USR, a spus că programul de guvernare al USR-Plus se concentrează pe debirocratizare şi pe sprijinirea industriilor de viitor, cum ar fi producţia de baterii sau industria farma. De asemenea, a spus că USR-Plus îşi asumă promisiunea că nu va fi crescută povara fiscală pentru companii. Unul dintre punctele din programul de guvernare al partidului este eliminarea taxelor pe salariul minim.

„Promitem ferm că nu vom creşte povara fiscală pe mediul de afaceri (...) Avem programul <<Zero taxe pe salariu minim>>, care se va aplica treptat. Programul vine atât în sprijinul angajaţilor, cât şi în sprijinul investitorilor. Venim cu această soluţie care să rezolve mai multe probleme dintr-un foc.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO