Eveniment

Ce zic agenţiile de turism despre situaţia din Mexic? Agent de turism: Am avut şapte oameni pe cursa ce a aterizat ieri în Mexic. Patru au fost deportaţi, de trei încă nu ştim nimic

Ce zic agenţiile de turism despre situaţia din Mexic?...

Autor: Cristina Roşca

02.02.2021, 16:32 12149

Mai mulţi turişti români au fost reţinuţi la intrarea în Mexic pentru interogatorii prelungite sau chiar au fost deportaţi în ultimele zile, spun agenţiile de turism locale şi oficialii Ministerului de Afaceri Externe.

„Am avut şapte oameni pe cursa Lufthansa de ieri, ce a aterizat în Mexic la ora 23:50 (ora României). Niciunul dintre aceşti turişti nu au intrat în ţară, patru au fost deportaţi, iar de trei încă nu se ştie nimic”, spune Alexandru Voinescu, agent de turism în cadrul agenţiei Free Spirit.

El adaugă că lucrează de circa zece ani în domeniu şi nu a auzit până acum decât de două persoane din România cărora le-a fost refuzată intrarea în Mexic. Au mai existat cazuri de interogratorii prelungite, dar apoi turiştii au putut să îşi petreacă vacanţa în această destinaţie exotică.

„În cazul turiştilor ajunşi ieri pe cursa Lufthansa, românii au fost separaţi de restul pasagerilor şi ţinuţi într-o sală, fără apă sau mâncare şi fără ca cineva să le ofere informaţii. Le-au fost luate pasapoartele şi telefoanele. Cei care au fost puşi pe cursa de retur a aceluiaşi zbor au primit telefonul şi paşaportul abia la urcarea în avion”, adaugă el pe baza informaţiilor primite de la turiştii care au aterizat între timp în Frankfurt. Există însă alţi trei despre care nu are informaţii.

Mexic, o destinaţie caldă în sezonul rece, este în această perioadă marcată de pandemia de Covid-19 una dintre opţiunile turiştilor de pretutindeni, inclusiv cei din România care pot intra fără restricţii de tip teste PCR sau altele. De asemenea, este o ţară ce nu cere viză pentru turiştii români care stau mai puţin de 180 de zile.

Sorin Stoica, proprietarul agenţiei de turism Eturia, spune că de Revelion a avut un grup de 200 de români care au ales să îşi petreacă vacanţa în Mexic. Dintre aceştia, doar doi au fost întorşi din drum.

Zilele acestea, cifrele privind numărul de români deportaţi e mult mai mare, conform informaţiilor disponibile.

„Suntem preocupaţi de situaţia din Mexic şi suntem în contact cu partenerii locali şi cu hotelierii pentru a înţelege motivele din spatele acestor decizii. În Mexic, probleme au fost dintotdeauna, dar nu de amploarea aceasta, rata de retur a turiştilor noştri fiind de sub 1%.”

El adaugă că a avut un grup mare de turişti de revelion în acest an, dar că Mexic nu e de fapt o destinaţie atât de populară în mod normal. Ea a căpătat o mai mare notorietate acum pentru că sunt restricţii în alte ţări.

Sorin Stoica mai precizează că Ambasada Mexicului în România a comunicat că această situaţie – deportările turiştilor – nu sunt doar în cazul României ci al mai multor ţări din UE.

Mexic este o destinaţie în care ajung anual câteva mii de turişti români, conform estimărilor ZF. România nu este una dintre ţările de top pentru turismul mexican în funcţie de numărul de sosiri, nefăcându-şi loc în top 25 de state. Totuşi, agenţiile locale precum Eturia, Paralela 45, Karpaten sau Dertour, au pe site-urile proprii pachete către această ţară. Turiştilor care merg prin agenţii li se adaugă călătorii independenţi care aleg să îşi construiască vacanţele pe cont propriu.

Situaţia deportărilor este analizată şi de MAE.

“MAE precizează că în perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City şi Cancun. În acest context, reprezentanţii ambasadei au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la situaţia cetăţenilor români şi motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican.”

Potrivit datelor preliminare comunicate de autorităţile mexicane cu competenţe în domeniul migraţiei, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetăţenilor români la interviul realizat la sosire (scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător), cât şi ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză, spun reprezentanţii MAE.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO