Eveniment

Cea mai grea rectificare bugetară de la criză încoace: În faţa scăderii veniturilor, guvernul PNL merge pe creşterea deficitului bugetar la peste 4% din PIB. Veniturile nu pot fi atinse, iar cheltuielile nu mai pot fi tăiate, pentru că deja investiţiile sunt la un nivel minim

Cea mai grea rectificare bugetară de la criză încoace:...

Autor: Florentina Niţu

26.11.2019, 00:08 10198
Guvernul PNL urmează să anunţe modul în care va fi rectificat bugetul pentru anul 2019, iar execuţia bugetară îl constrânge fie să mărească deficitul la 4% din PIB şi să păstreze nivelul asumat de cheltuieli, fie să-l reducă sub 3% din PIB, ceea ce înseamnă tăieri de 10 miliarde de lei de la cheltuieli. Surse oficiale afirmă că se va merge pe prima variantă, pentru că cheltu­ie­lile de pensii şi salarii pen­tru ultimele două luni sunt deja asu­mate, iar cele de investiţii sunt deja prea amici pentru a mai putea avea spaţiu de manevră.

Problema de bază este că veni­tu­rile pe tot anul vor fi, după esti­mă­rile ZF, de 330 mld. lei dacă se menţine ritmul din primele nouă luni, de doar 12% în plus faţă de aceeaşi perioadă a anu­lui trecut, în condiţiile în care în bugetul asumat pen­tru 2019 veniturile au fost progno­zate la 345 mld. lei, în creştere cu 17% faţă de anul anterior. Deci lipsesc 15 mld. lei la venituri.

„Suntem în analize, evident facem continuă evaluarea ( bugetului - n.red.). Ne-au lăsat ăştia un buget făcut praf, găurit, cu un nivel de colec­tare a veniturilor mult sub nivelul care fusese prognozat în Legea bugetului de stat. Este ex­trem de dificil de făcut această rec­ti­ficare, dar v-am dat câteva li­nii di­rec­te“, a spus pre­mie­rul Ludovic Orban, luni, potrivit agen­ţiei de ştiri Mediafax.

Acum, guvernul lui Orban este obligat să facă o recti­ficare bugetară, cel mai proba­bil negativă, prin care va tăia bani de la anumite capitole de cheltuieli. La preluarea mandatului de ministru al finanţelor, Florin Cîţu a acuzat că din veniturile programa­te lipsesc 20 mld. lei, 10 miliarde din neîncasarea ve­niturilor la buget şi 10 miliarde din neîncasarea banilor de la UE.

Deficitul bugetar la nouă luni este în jur de 27 de miliarde de lei şi reprezintă 2,6% din PIB. Datele pentru primele zece luni din 2019 nu au fost publicate, însă reprezentanţii statului au anunţat că deficitul bugetar este de 2,8%. Prin urmare, guvernul este pus în situaţia de a reduce cheltuielile (rectificare nega­tivă), în loc de o rectificare pozitivă cum s-a întâmplat în anii anteriori.

„Întrebarea nu este dacă vom avea un deficit sub 3% din PIB până la finalul anului, ci dacă deficitul bugetar va sări de 4% până la finalul anului. Execuţia bugetară din primele nouă luni, în care a fost înregistrat un deficit de 2,8%, mai mare decât în toţi anii anteriori, mă face să cred că o să sărim de 4% deficit din PIB“, a spus Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

În primele nouă luni din 2019, veniturile au crescut cu 12%, ajungând la 229 de miliarde de lei, pe când cheltuielile au crescut cu 15%, până la 256 de miliarde de lei.

„În sfera economiei financiare continuam sa ne aşteptam la creşterea costurilor de finanţare ale statului pe termen scurt şi la deprecierea graduala a RON pe termen mediu, în contextul provocarilor din sfera echilibrului macroeconomic general“, a spus Andrei Rădulescu, analist în cadrul Bancii Transilvania.

El estimează că deficitul bugetar din 2019 va fi de 3,3% din PIB, adică de 37,6 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO