Eveniment

Cea mai importantă lege din an, legea bugetului de stat pentru 2022, a trecut de Parlament şi merge la promulgare la preşedintele Iohannis. Pe o creştere economică de 4,6%, inflaţie medie de 6,5% şi salariu mediu net de 3.775 de lei guvernul şi-a bugetat venituri de 440 mld. lei şi cheltuieli de 517 mld. lei

Cea mai importantă lege din an, legea bugetului de stat...

Autor: Răzvan Botea

24.12.2021, 00:06 1456

Legea bugetului de stat, care este cea mai importantă lege dintr-un an pentru funcţionarea aparatului de stat, a trecut de Parlament joi, 23 de­cem­brie şi este la promulgare pe masa preşedintelui Klaus Iohannis. Din cei 466 de parlamentari, 291 au votat pentru aprobarea legii bugetului de stat pentru anul 2022, iar 119 parla­mentari au votat împotrivă.

„Bugetul pentru anul 2022 are la bază următoarele principii: transpa­renţă, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităţilor de finanţare în acord cu agenda europeană, folosirea oportu­nităţii de utilizare a fondurilor europene”, a spus premierul Nicolae Ciucă, după dezbaterea din Parlament pe tema bugetului de stat.

USR-PLUS, din opoziţie, a anunţat că va ataca la Curtea ­­Constituţională a României legea bugetului de stat.

„S-a adoptat azi (joi - n.r.) un buget al clientelismului, un buget al pedepsirii românilor care nu au votat PSD sau PNL, un buget care a adoptat amendamentele extremiştilor şi care nu a aprobat un singur amendament al USR. Vom ataca acest buget la CCR pentru că discriminează românii”, a spus Dan Barna, vicepreşedintele USR, citat de Mediafax.

Bazat pe o creştere economică reală de 4,6%, bugetul României în 2022 are programate venituri totale de 440 mld. de lei, fundamentate pe un salariu mediu net pe 2022 de 3.775 lei lunar, o inflaţie de 6,5% în medie pe tot anul şi expansiunea tuturor ra­murilor economice. Creşterea veni­turilor în 2022 faţă de execuţia preli­minară din 2021 este de circa 13%.

Cheltuielile, pe de altă parte, ar urma să crească cu un ritm mai lent, de 11% în 2022 şi să ajungă la 517 mld. lei. Astfel, deficitul bugetar prognozat este de 77 mld. lei, în scădere cu circa 6 mld. lei faţă de 2021. Proiectul legii bugetului de stat pentru 2022 a fost publicat de Ministerul de Finanţe duminică dimi­nea­ţă pe site-ul instituţiei. Comisiile de buget-finanţe de la Camera De­pu­taţilor şi Senat au aprobat proiectul legii, iar joi bugetul a fost votat în ple­nul reunit. Cu o majoritate de mai bine de două treimi în Parlament, coaliţia PSD-PNL-UDMR a trecut fără probleme bugetul prin legislativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO