Eveniment

Cea mai abrupta scadere a tranzactiilor imobiliare: -54% in noiembrie

Cea mai abrupta scadere a tranzactiilor imobiliare: -54% in noiembrie

Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici

19.01.2009, 18:54 238

In luna noiembrie 2008 au fost inregistrate 32.774 de tranzactii imobiliare, fata de un total de 50.519 operatiuni in noiembrie 2007, a declarat pentru ZF Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

De la inceputul anului, numarul total de tranzactii realizate pe piata imobiliara a coborat, plasandu-se la sfarsitul lunii noiembrie la 451.758, fata de 472.172 in primele 11 luni ale anului 2007.
Pe fondul reducerii numarului de tranzactii, impozitele retinute de notari pentru veniturile realizate din transferul proprietatilor imobiliare s-a injumatatit, ajungand in noiembrie 2008 la 60,7 mil. lei, fata de 120 mil. lei in noiembrie 2007. Valoarea impozitelor cumulate pe primele 11 luni ale anului a ajuns la 1,05 mld. lei in scadere cu 6% in raport cu aceeasi perioada din 2007. Nivelul impozitului este cuprins intre 1% si 3%, in functie de valoare si data dobandirii imobilelor.
"Daca in primele 9 luni ale lui 2008 piata a avut un trend ascendent, uneori chiar a exagerat datorita infuziei de capital pe piata romaneasca prin credite imobiliare sau alte surse de finantare, in ultimul trimestru asa cum rezulta si din situatiile statistice se observa o scadere a activitatii notariale si in special a numarului de tranzactii imobiliare, incepand cu septembrie 2008", a explicat Manescu.
Primele semne de scadere pe piata imobiliara au inceput sa se manifeste in luna mai insa din toamna corectia a inceput sa fie mai abrupta. In conditiile in care accesul la finantari a devenit mai dificil, din cauza inaspririi conditiilor de creditare, au aparut si corectii de preturi.
Manescu apreciaza ca piata imobiliara romaneasca ar fi suferit mai usor socul generat de criza daca preturile la imobile nu ar fi crescut anterior crizei in mod exagerat din cauza vanzatorilor care, din dorinta de a obtine profituri uriase intr-un timp foarte scurt, au spraevaluat pretul de vanzare. Si asta chiar daca construirea unui imobil sau a apartamentelor noi de la bloc a costat cu 200% sau 300% mai putin. "Piata nu este blocata in totalitate, putand vorbi de blocaj doar atunci cand nu se mai face nicio tranzactie, ci mai degraba se afla intr-o stare de tatonare", spune seful notarilor.
Referindu-se la evolutia pietei imobiliare in acest an, Manescu spune ca este foarte greu sa fie realizata o previziune. "Trebuie sa fim optimisti si sa credem intr-o redresare a pietei imobiliare prin relansarea creditului imobiliar."
Manescu a mai spus ca incepand de astazi birourile notariale vor primi aplicatia care permite colectarea datelor pentru realizarea primului indice imobiliar oficial, acestea urmand apoi sa fie transmise Institutului National de Statistica. Oficialii INS au anuntat ca indicele va fi calculat cel mai probabil in toamna, deoarece este necesara existenta unei baze de raportare.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO