Eveniment

Cea mai aşteptată explicaţie ar trebui să vină azi: de unde este creşterea economică de 5,7% din T1?

Cea mai aşteptată explicaţie ar trebui să vină azi:...

Autor: Iulian Anghel

07.06.2017, 00:05 731

Institutul Naţional de Statistică (INS) ar urma să publice astăzi datele explicative despre creşterea economică aproape neverosimilă din primul trimestru al anului: 5,7%. De unde vine ea? Unii economişti cred că vine din consum, care continuă să crească.

Alţi economişti sunt de părere că industria este cea care trage în sus economia. În T1 cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul - care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat - a crescut cu 6,9%, an/an. După o evoluţie destul de ştearsă în 2016 - un plus de 1,7% - industria a crescut spectaculos în primul trimestru, cu peste 7%. Industria auto a crescut cu peste 20%.

Exporturile cresc susţinut - plus 11,5% în T1. Importurile continuă să fie peste exporturi, dar deficitul comercial nu va depăşi 6-7% din PIB, iar deficitul de cont curent va rămâne la sub 3% din PIB, graţie comerţului internaţional de servicii care este pe excedent. Toate estimările merg spre o creştere economică în acest an de peste 4% (5,2% în opinia guvernului) şi singurul semn de întrebare este cât va dura această creştere economică şi ce se va întâmpla când, inevitabil, consumul se va reduce. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO