Eveniment

Cea mai aşteptată listare s-ar putea opri înainte să înceapă. Hidroelectrica: Nu ştiu dacă mai facem vreo listare dacă ANRE implementează în continuare OUG 114

ZF Energie 2019

Cea mai aşteptată listare s-ar putea opri înainte să...

Autor: Teona Tomoiaga, Dorin Oancea

12.12.2019, 12:20 911

Hidroelectrica este pregătită 100% pentru o listare care a devenit, însă, un eveniment incert, întrucât indicatorii de profitabilitate ai companiei, pe ceea ce propune ANRE, adică implementarea în continuare a OUG 114/2018 ar putea afecta acest lucru, a spus directorul general Bogdan Badea, în cadrul evenimentului ZF Energie 2019.

“Suntem pregătiţi sută la sută pentru listare, zilele aceastea pregăteam lansarea achiziţiilor de consultanţi. Nu ştiu dacă mai facem vreo listare, dacă indicatorii de profitabilitate, pe ceea ce ne propune Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei, adică implementarea în continuare a OUG 114/2018, mai conduce la oportunitatea listării anul viitor. Trebuie să ne hotărâm. Dacă vrem să facem listare, nu vrem decât să fim lăsaţi în pace, să putem să mergem pe ceea ne-am propus şi să nu mai avem tot felul de intervenţii a unor entităţi”, a declarat Badea, joi, în cadrul unei conferinţe de specialitate organizată de Ziarul Financiar.

Potrivit oficialului Hidroelectrica, dacă nu se va lista la bursă, compania nu va face altceva decât să doneze energia. “Dacă nu vrem să facem listare, atunci nu vom face altceva decât să donăm energie la preţ ieftin, la noua categorie de băieţi deştepţi”, a spus el.

Bogdan Badea a precizat că listarea este o sursă de finanţare şi transparenţă: “Pe lângă avantajele din punctul de vedere al transparenţei care vine odată cu listarea, aceasta este şi un mijloc de finanţare. Suntem angrenaţi în cumpărarea activelor CEZ. Noi am avut o politică de dividende care ne-a permis să dăm dividende de 90% sau chiar 100% către acţionari, din rezultatul financiar pe anii anteriori, şi ne-a permis să dăm şi dividende suplimentare atunci când acest lucru nu a afectat profitabilitate şi nici în planurile de investiţii ale companiei. Ne permitem în continuare să facem acest lucru, dar dacă va fi cazul să mai dăm dividende suplimentare, să avem ieşiri de cash sau să avem diminuări de venituri cum se întâmplă atunci, atunci listarea este una dintre resursele foarte importante, care ne-ar permite să ducem mai departe planurile de afaceri pe care le-am propus”, a explicat directorul.

OUG 114 a impus limite de preţuri în energie şi o serie de reglementări ale pieţei, iar companiile trebuie să vireze 2% din cifra de afaceri către ANRE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO